Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Autor: Shutterstock.com Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Toskańska kuchnia słynie z prostych i niezwykle smacznych potraw. Po prostu mieszkańcy Toskanii znają się na tym, co dobre i umieją cieszyć się życiem. Taka właśnie jest pierś kurczaka po toskańsku - radosna, szybka, łatwa i przepyszna! To danie pełne słońca Toskanii i dobrego humoru! Polecam! 

SKŁADNIKI

  • Na kurczaka po toskańsku:
  • 700 g filetu z piersi z kurczaka bez kości i skóry, w sumie 2 duże piersi przekrojone poziomo na 2 filety każda
  • 1 łyżeczka soli (dostosuj do swoich upodobań)
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego (dostosuj do swoich upodobań)
  • 1 1/2 łyżeczki papryki

    3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
  • Na kremowy sos do kurczaka po toskańsku:
  • 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 80 g suszonych pomidorów w oleju, osączonych z tłuszczu i pokrojonych na paski
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 3 szklanki (150-200 g) szpinaku
  • 1/2 szklanki świeżego startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dopraw filety z kurczaka solą, pieprzem, papryką i cebulą w proszku.
  • Rozgrzej 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż kurczaka przez 6-8 minut z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru i ugotowania (pracuj partiami, jeśli patelnia nie jest wystarczająco duża). Przenieś na ciepły talerz; odstaw na bok.
  • Pozostały olej wlej na patelnię i smaż czosnek przez 30 sekund do 1 minuty), następnie dodać suszone na słońcu pomidory. Smaż przez 1-2 minuty, aby uwolnić ich smaki. Dodaj musztardę.
  • Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i delikatnie doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Dodaj liście szpinaku i pozwól im zwiędnąć w sosie, a następnie dodaj parmezan. Pozostaw sos na wolnym ogniu przez kolejną minutę, aż ser rozpuści się w sosie.
  • Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię. Podgrzewaj przez około 2-4 minuty.
  • Podawaj na makaronie, ryżu lub warzywach gotowanych na parze.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej