Kotlety z jajek i pieczarek
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kotlety z jajek i pieczarek to świetny posiłek jarski. Dobra alternatywa dla mięsnego posiłku. Lekkostrawne kotleciki z jajek i grzybów można podać z zieloną sałatą lub dowolną surówką.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 400 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- masło klarowane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić drobno, usmażyć na maśle. Dodać drobno posiekaną cebulę i i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Jajka pokroić drobno.
- Wymieszać posiekane jajka, smażone pieczarki, jajko i mąkę.
- Uformować kotlety, panierować w bułce tartej.
- Smażyć na rumiano z obu stron.