Kotlety z borowików - pyszne sezonowe danie
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Kotlety z borowików to prawdziwy rarytas. Najsmaczniejsze są oczywiście te, przygotowane ze świeżo zebranych grzybów, ale można je również przygotowac z grzybów mrożonych. Znakomicie smakują z frytkami lub ziemniakami oraz świeżo przygotowaną surówką.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych borowików
- 1 jajko
- 2 cebule
- 2 czerstwe bułki pszenne,
- 3/4 szklanki mleka
- olej
- tarta bułka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby umyć, pokroić, wrzucić do garnka i dusić z odrobiną wody na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie osączyć i zemleć.
- Cebulę obrać, posiekać następnie podsmażyć na oleju.
- Do grzybów dodać jajko, namoczone w mleku i odciśnięte bułki, pieprz, sól oraz cebulkę. Jeśli masa będzie za rzadka dosypać tartej bułki.
- Wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
- Podawać z frytkami lub ziemniakami oraz świeżo przygotowaną surówką.