Kalarepka duszona z marchewką: przepis na wiosenną jarzynkę

2021-03-29
Kalarepka duszona z marchewką: przepis na wiosenną jarzynkę
Autor: Shutterstock, Shutterstock Młoda kalarepka i marchewka smakują razem wyśmienicie
łatwy
20 min
4

Kalarepka to pyszne wiosenne warzywo - lubimy ją chrupać na surowo, ale czasem brakuje nam przepisów na jej szersze wykorzystanie. A można z kalarepki i młodej marchewki zrobić pyszną jarzynkę. Idealnie pasuje do lekkich wiosennych i letnich obiadów. Znakomicie sprawdzi się tez jako samodzielne danie wegetariańskie.

SKŁADNIKI

  • 40 dag kalarepki (2 spore młode kalarepki)
  • 40 dag marchewki  (2 pęczki)
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • koperek do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepkę i marchewkę obrać i pokroić w niezbyt małą kostkę.
  • Na patelni rozgrzać masło i  zrumienić na nim pocięte warzywa. Oprószyć je solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
  • Warzywa dusić do miękkości na wolnym ogniu, podlewając lekko wodą.
  • Podawać posypane koperkiem.
Redakcja
więcej