Kalarepka duszona z marchewką: przepis na wiosenną jarzynkę
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Kalarepka to pyszne wiosenne warzywo - lubimy ją chrupać na surowo, ale czasem brakuje nam przepisów na jej szersze wykorzystanie. A można z kalarepki i młodej marchewki zrobić pyszną jarzynkę. Idealnie pasuje do lekkich wiosennych i letnich obiadów. Znakomicie sprawdzi się tez jako samodzielne danie wegetariańskie.
SKŁADNIKI
- 40 dag kalarepki (2 spore młode kalarepki)
- 40 dag marchewki (2 pęczki)
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepkę i marchewkę obrać i pokroić w niezbyt małą kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim pocięte warzywa. Oprószyć je solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
- Warzywa dusić do miękkości na wolnym ogniu, podlewając lekko wodą.
- Podawać posypane koperkiem.