Kuszące muffinki czekoladowe z wiśniami
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Kuszące muffinki czekoladowe z wiśniami przygotujesz w 15 minut, upieczesz w 25-30. Oznacza to, że najpóźniej po godzinie od podjęcia decyzji o pieczeniu, możesz się cieszyć przepysznym deserem. Pamiętaj tylko, że jeśli używasz wiśni mrożonych - rozmroź je i odsącz na sicie z nadmiaru soku. Podobnie postępuj z wiśniami z kompotu. Do przygotowania muffinek możesz też użyć wiśni z nalewki - jednak wtedy ciastka nie nadają się dla dzieci.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka maki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka wiśni wydrylowanych, świeżych lub mrożonych
- szczypta soli
- Polewa:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, sól, jajko, olej oraz ciepłą wodę i wszystko razem mieszamy - tylko do połączenia składników. Na koniec mieszamy z wiśniami.
- Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180ºC przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
- Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch muffinek i dekorujemy np. wiśniami kandyzowanymi.