Czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu: przepis bez pieczenia
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Masz ochotę na wyjątkowo smaczne czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu. Sekret polega na zastąpieniu części tłuszczu olejem kokosowym. Jeśli raz skosztujesz, nigdy więcej nie spróbujesz innego przepisu na ryżowe ciastka bez pieczenia. Czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu są niezwykle łatwe do zrobienia.
Masz apetyt na więcej? Oto kilka sprytnych przepisów na ciastka bez pieczenia:
Ciastka sezamowe bez pieczenia
Aksamitny sernik kajmakowy bez pieczenia
Banofee pie - pyszne ciasto bez pieczenia
Dwukolorowy sernik z mleka bez pieczenia
Cytrynowiec bez pieczenia - pyszne ciasto na deser
SKŁADNIKI
- 250 g margaryny lub 150 g oleju kokosowego i 100 g masła
- 100 g czekolady deserowej, grubo posiekanej
- 100 g czekolady mlecznej, grubo posiekanej
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 120 g ryżu dmuchanego (preparowanego)
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 2-4 krople esencji rumowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku na średnim ogniu rozpuść olej kokosowy i masło. Zdejmij rondle z ognia i dodaj czekoladę, mieszając, aż wszystko się rozpuści. Dodaj kawę i sól.
- Pozostaw do ostygnięcia, aż mieszanina będzie tylko nieco cieplejsza niż temperatura pokojowa.
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj porcjami masę czekoladową oraz kilka kropli esencji rumowej.
- Do masy dodaj dmuchany ryż i delikatnie wymieszaj.
- Z dwóch łyżek masy uformuj małe, okrągłe kopczyki na blasze do pieczenia.
- Pozostaw je, aż całkowicie stwardnieją, a potem przełóż do szczelnego pudełka.