Czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu: przepis bez pieczenia

Czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu: przepis bez pieczenia
Autor: Shutterstock Pyszne ciasteczka czekoladowe z dmuchanego ryżu bez pieczenia
łatwy
20 min
4

Masz ochotę na wyjątkowo smaczne czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu. Sekret polega na zastąpieniu części tłuszczu olejem kokosowym. Jeśli raz skosztujesz, nigdy więcej nie spróbujesz innego przepisu na ryżowe ciastka bez pieczenia. Czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu są niezwykle łatwe do zrobienia. 

Masz apetyt na więcej? Oto kilka sprytnych przepisów na ciastka bez pieczenia:

Ciastka sezamowe bez pieczenia

Aksamitny sernik kajmakowy bez pieczenia

Banofee pie - pyszne ciasto bez pieczenia

Dwukolorowy sernik z mleka bez pieczenia

Cytrynowiec bez pieczenia - pyszne ciasto na deser

SKŁADNIKI

  • 250 g margaryny lub 150 g oleju kokosowego i 100 g masła
  • 100 g czekolady deserowej, grubo posiekanej
  • 100 g czekolady mlecznej, grubo posiekanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 120 g ryżu dmuchanego (preparowanego)
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 2-4 krople esencji rumowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku na średnim ogniu rozpuść olej kokosowy i masło. Zdejmij rondle z ognia i dodaj czekoladę, mieszając, aż wszystko się rozpuści. Dodaj kawę i sól.
  • Pozostaw do ostygnięcia, aż mieszanina będzie tylko nieco cieplejsza niż temperatura pokojowa.
  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj porcjami masę czekoladową oraz kilka kropli esencji rumowej.
  • Do masy dodaj dmuchany ryż i delikatnie wymieszaj.
  • Z dwóch łyżek masy uformuj małe, okrągłe kopczyki na blasze do pieczenia.
  • Pozostaw je, aż całkowicie stwardnieją, a potem przełóż do szczelnego pudełka.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej