Ciasto Hrabina - przepis na eleganckie i przepyszne ciasto z masą brzoskwiniową
2023-03-02
łatwy
60 min
8
Ciasto Hrabina warto przygotować na odświętny stół. Jest wilgotne, owocowe i kremowe, idealne do kawy lub herbaty po smakowitym obiedzie. Sprawdźcie, czy i wam tak zasmakuje, jak nam.
Ciasto Hrabina jest bardzo delikatne, bo puszysty biszkopt przekłada się domową masą budyniową z brzoskwiniami. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany z dodatkiem chrupiącego akcentu z prażonych płatków migdałowych. Ta bajeczna kompozycja uświetni z pewnością domowe uroczystości, dlatego polecamy ją na świąteczny stół.
Pod materiałem wideo znajdziecie też inne przepisy na torty.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- 1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA BRZOSKWINIOWA:
- 1 puszka brzoskwiń
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3/4 szklanki wody
- 250 g miękkiego masła
- DO PRZEŁOŻENIA:
- 240 g konfitury wiśniowej
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 szklanka dowolnego ponczu (np. woda z sokiem cytrynowym lub pomarańczowym)
- MASA ŚMIETANKOWA:
- 250 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 śmietan-fix
- 100 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić z cukrem oraz szczyptą soli do podwojenia objętości.
- W osobnym naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać mieszaninę do ubitych jajek i dokładnie wymieszać.
- Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec 30-35 minut w 180 stopniach.
- Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu zdrapać skórkę i przekroić go na pół.
- Z puszki brzoskwiń odsączyć sok i wlać do garnka, dodać cukier i zagotować.
- Do miski wlać żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną, budynie, wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się soku z brzoskwiń. Mieszać do momentu, aż budyń zgęstnieje i odstawić do wystudzenia, szczelnie nakryty folią spożywczą, by nie zrobił się na wierzchu kożuch.
- Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
- Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać do masy budyniowej i dokładnie wymieszać.
- Przeznaczony na spodnią warstwę ciasta biszkopt nasączyć połową poncz u i posmarować konfiturą. Na niej ułożyć okrągłe biszkopty, nakryć je masą brzoskwiniową, rozsmarować ją równo. Przykryć drugą częścią ciasta, którą następnie nasączyć pozostałym ponczem.
- Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe i odstawić do wystudzenia.
- Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixem, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać uprażonymi płatkami migdałów i schłodzić w lodówce.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?