Ciasto Hrabina - przepis na eleganckie i przepyszne ciasto z masą brzoskwiniową

Ciasto Hrabina - przepis na eleganckie i przepyszne ciasto z masą brzoskwiniową
Autor: Shutterstock Ciasto Hrabina jest co prawda pracochłonne, ale warte wysiłku
łatwy
60 min
8

Ciasto Hrabina warto przygotować na odświętny stół. Jest wilgotne, owocowe i kremowe, idealne do kawy lub herbaty po smakowitym obiedzie. Sprawdźcie, czy i wam tak zasmakuje, jak nam.

Ciasto Hrabina jest bardzo delikatne, bo puszysty biszkopt przekłada się domową masą budyniową z brzoskwiniami. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany z dodatkiem chrupiącego akcentu z prażonych płatków migdałowych. Ta bajeczna kompozycja uświetni z pewnością domowe uroczystości, dlatego polecamy ją na świąteczny stół.

Pod materiałem wideo znajdziecie też inne przepisy na torty.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BRZOSKWINIOWA:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3/4 szklanki wody
  • 250 g miękkiego masła
  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • 240 g konfitury wiśniowej
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka dowolnego ponczu (np. woda z sokiem cytrynowym lub pomarańczowym)
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1  śmietan-fix
  • 100 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem oraz szczyptą soli do podwojenia objętości.
  • W osobnym naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać mieszaninę do ubitych jajek i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec 30-35 minut w 180 stopniach.
  • Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu zdrapać skórkę i przekroić go na pół.
  • Z puszki brzoskwiń odsączyć sok i wlać do garnka, dodać cukier i zagotować.
  • Do miski wlać żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną, budynie, wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się soku z brzoskwiń. Mieszać do momentu, aż budyń zgęstnieje i odstawić do wystudzenia, szczelnie nakryty folią spożywczą, by nie zrobił się na wierzchu kożuch.
  • Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  • Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać do masy budyniowej i dokładnie wymieszać.
  • Przeznaczony na spodnią warstwę ciasta biszkopt nasączyć połową poncz u i posmarować konfiturą. Na niej ułożyć okrągłe biszkopty, nakryć je masą brzoskwiniową, rozsmarować ją równo. Przykryć drugą częścią ciasta, którą następnie nasączyć pozostałym ponczem.
  • Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe i odstawić do wystudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixem, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać uprażonymi płatkami migdałów i schłodzić w lodówce.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej