Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą: przepis na rodzinne ciasto z owocami

2021-02-09
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Babka z malinami i białą czekoladą
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Babka z malinami i białą czekoladą
łatwy
30 min
4

Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą to przepis na rodzinne ciasto z owocami. Idealne do kawy lub herbaty. Ciasto jest wilgotne, słodkie i puszyste. Pokochają go zarówno dzieci, jak i seniorzy. Polecam!

Składniki

2 ½ szklanki (325 g) mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

¾ szklanki (175 g) miękkiego masła

1 ½ szklanki (300 g) cukru pudru

1 tabliczka (100 g) białej czekolady, schłodzonej i startej drobno na tarce

3 jajka rozmiar M, o temperaturze pokojowej

1 ¼ szklanki (300 g) maślanki (lub tyle samo pełnego mleka z 1 łyżką soku z cytryny)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego lub cukru wanilinowego

skórka starta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

1 szklanka świeżych lub mrożonych malin (za wyjątkiem sezonu na te pyszne owoce, zawsze używam mrożonych, ponieważ są dostępne przez cały rok)

oraz na lukier:

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Posmaruj masłem formę z kominkiem przeznaczoną do pieczenia babki. Następnie oprósz ją mąką, nadmiar strząśnij. Wstaw do lodówki.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.

W dużej misce utrzeć miękkie masło, aż będzie kremowe. Powoli dodawać cukier i ubijać przez 2 minuty na wysokich obrotach.

Następnie dodawać po 1 jajku. Dobrze miksując po każdym dodaniu jajka, aż masa stanie się jednorodna.

W 3 porcjach dodać suche składniki, czyli mąkę. Wymieszać na niskich obrotach.

Na koniec dodać mleko i wanilię, wymieszać na jednorodne ciasto.

Do ciasta dodać owoce maliny oraz rozdrobnioną czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki, starając się nie uszkodzić owoców.

Ciasto wylać do przygotowanej formy.

Piec około 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.

Odstawić ciasto na 10 minut do ostygnięcia na ruszcie, a następnie wyjąć ciasto z formy.

Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem pokryć gorące ciasto.

MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?

Wypróbuj również przepis na babkę marmurkową

Babka marmurkowa

Od wielu lat ciasto piaskowe z domieszką kakao robi furorę. Wszyscy je uwielbiamy. Dla podniesienia prestiżu tego prostego ciasta, nazywamy je "marmurkowym". I niech tak pozostanie! Babka marmurkowa upieczona według tego przepisu zawsze się udaje. 

Polecam: Babka marmurkowa