Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą: przepis na rodzinne ciasto z owocami

Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą to przepis na rodzinne ciasto z owocami. Idealne do kawy lub herbaty. Ciasto jest wilgotne, słodkie i puszyste. Pokochają go zarówno dzieci, jak i seniorzy. Polecam!
2 ½ szklanki (325 g) mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¾ szklanki (175 g) miękkiego masła
1 ½ szklanki (300 g) cukru pudru
1 tabliczka (100 g) białej czekolady, schłodzonej i startej drobno na tarce
3 jajka rozmiar M, o temperaturze pokojowej
1 ¼ szklanki (300 g) maślanki (lub tyle samo pełnego mleka z 1 łyżką soku z cytryny)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
skórka starta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
1 szklanka świeżych lub mrożonych malin (za wyjątkiem sezonu na te pyszne owoce, zawsze używam mrożonych, ponieważ są dostępne przez cały rok)
oraz na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Posmaruj masłem formę z kominkiem przeznaczoną do pieczenia babki. Następnie oprósz ją mąką, nadmiar strząśnij. Wstaw do lodówki.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
W dużej misce utrzeć miękkie masło, aż będzie kremowe. Powoli dodawać cukier i ubijać przez 2 minuty na wysokich obrotach.
Następnie dodawać po 1 jajku. Dobrze miksując po każdym dodaniu jajka, aż masa stanie się jednorodna.
W 3 porcjach dodać suche składniki, czyli mąkę. Wymieszać na niskich obrotach.
Na koniec dodać mleko i wanilię, wymieszać na jednorodne ciasto.
Do ciasta dodać owoce maliny oraz rozdrobnioną czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki, starając się nie uszkodzić owoców.
Ciasto wylać do przygotowanej formy.
Piec około 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
Odstawić ciasto na 10 minut do ostygnięcia na ruszcie, a następnie wyjąć ciasto z formy.
Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem pokryć gorące ciasto.
Wypróbuj również przepis na babkę marmurkową
Od wielu lat ciasto piaskowe z domieszką kakao robi furorę. Wszyscy je uwielbiamy. Dla podniesienia prestiżu tego prostego ciasta, nazywamy je "marmurkowym". I niech tak pozostanie! Babka marmurkowa upieczona według tego przepisu zawsze się udaje.
Polecam: Babka marmurkowa