Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą: przepis na rodzinne ciasto z owocami

Babka z malinami i białą czekoladą
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Babka z malinami i białą czekoladą
łatwy
30 min
4

Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą to przepis na rodzinne ciasto z owocami. Idealne do kawy lub herbaty. Ciasto jest wilgotne, słodkie i puszyste. Pokochają go zarówno dzieci, jak i seniorzy. Polecam!

Wypróbuj również przepis na babkę marmurkową

Babka marmurkowa

Od wielu lat ciasto piaskowe z domieszką kakao robi furorę. Wszyscy je uwielbiamy. Dla podniesienia prestiżu tego prostego ciasta, nazywamy je "marmurkowym". I niech tak pozostanie! Babka marmurkowa upieczona według tego przepisu zawsze się udaje. 

Polecam: Babka marmurkowa

SKŁADNIKI

  • 2 ½ szklanki (325 g) mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki (175 g) miękkiego masła
  • 1 ½ szklanki (300 g) cukru pudru
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady, schłodzonej i startej drobno na tarce
  • 3 jajka rozmiar M, o temperaturze pokojowej
  • 1 ¼ szklanki (300 g) maślanki (lub tyle samo pełnego mleka z 1 łyżką soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin (za wyjątkiem sezonu na te pyszne owoce, zawsze używam mrożonych, ponieważ są dostępne przez cały rok)
  • oraz na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • Posmaruj masłem formę z kominkiem przeznaczoną do pieczenia babki. Następnie oprósz ją mąką, nadmiar strząśnij. Wstaw do lodówki.
  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
  • W dużej misce utrzeć miękkie masło, aż będzie kremowe. Powoli dodawać cukier i ubijać przez 2 minuty na wysokich obrotach.
  • Następnie dodawać po 1 jajku. Dobrze miksując po każdym dodaniu jajka, aż masa stanie się jednorodna.
  • W 3 porcjach dodać suche składniki, czyli mąkę. Wymieszać na niskich obrotach.
  • Na koniec dodać mleko i wanilię, wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Do ciasta dodać owoce maliny oraz rozdrobnioną czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki, starając się nie uszkodzić owoców.
  • Ciasto wylać do przygotowanej formy.
  • Piec około 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
  • Odstawić ciasto na 10 minut do ostygnięcia na ruszcie, a następnie wyjąć ciasto z formy.
  • Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem pokryć gorące ciasto.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej