Tarta z mirabelkami: przepis na kruche ciasto ze śliweczkami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Tarta z mirabelkami to łatwy przepis na pyszny letni deser. Mirabelki to drobne żółte lub rumiane, drobne śliwki, które dojrzewają w połowie lata. Śliweczki mają charakterystyczny kwaśny smak. W połączeniu z najlepszym maślanym ciastem kruchym i obficie oprószone cukrem pudrem stają się wytwornym deserem - idealnym na ciepłe popołudnie. We francuskiej Lotaryngii ten rodzaj tarty uznawany jest za symbol regionalnej kuchni. Wypróbujcie ten przepis i delektujcie się smakiem orzeźwiających mirabelek w cieniu drzew.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g mirabelek, wymytych, pozbawionych pestek
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika, mieszanki mielonego cynamonu, goździków, kardamonu, pieprzu
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy przygootwać ciasto na spód tarty. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i masło pokrojone w kosteczkę. Posiekać nożem lub w malakserze, a potem zagniatać palcami, aż otrzymamy sypkie, pozbawione grudek masła ciasto, nieco podobne do okruchów chleba. Dodać żółtka, szybko zagnieść i uformować kulę. Odstawić na 30 minut do lodówki. Więcej o technice przygotowywania w Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?
- Po upływie pół godziny ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim płaską formę do tarty, nakłuć widelcem, przykryć papierem, na który wysypać suszony groch lub specjalny porcelanowy groszek. Piec przez 15 minut w temp. 200°C, a następnie usunąć papier razem z grochem.
- Podpieczoną tartę oprószyć przyprawą do piernika, a następnie ułożyć koliście mirabelki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 35 minut.
- Podawać tartę oprószoną cukrem pudrem.