Pieczone placuszki z cukinii i sera feta
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Pieczone placuszki z cukinii i sera feta są lekki i pyszne. Dzięki temu, ze nie smażymy ich na tłuszczu nie nasiąkają nim. Znakomicie smakują podane z greckim jogurtem doprawionym czosnkiem i koperkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 jajka
- 1 opakowanie sera feta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- bułka tarta lub panierka panko
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki, posól i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu. DO odciśniętego warzywa dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolita masę.
- Z masy formuj niewielkie placuszki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 st. C przez 20 min.