Łatwe ciasto z czereśniami - niebo w ustach i to bez wysiłku!
2023-06-03
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Łatwe ciasto z czereśniami zrobisz naprawdę w pół godziny, drugie tyle czasu zajmie upieczenie go. Choć jest niekłopotliwe w przygotowaniu, to bardzo pyszne i pachnące. Warto się skusić i przygotować je na weekendowy (i nie tylko) deser!
SKŁADNIKI
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 g czereśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło (lub margarynę) rozpuścić w rondelku lub w kuchence mikrofalowej i wystudzić.
- Świeże czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Pozostawić na sicie do odsączenia. Podobnie postąpić z mrożonymi owocami - rozmrozić i odsączyć.
- Suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia wymieszać.
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać suche składniki i zmiksować ze sobą. Na końcu dodać rozpuszczony, ostudzony tłuszcz i zmiksować na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto wlać do tortownicy, ułożyć na nim czereśnie i delikatnie je docisnąć. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, na 30 minut. Przed podaniem posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?