Łatwe ciasto z czereśniami - niebo w ustach i to bez wysiłku!

Łatwe ciasto z czereśniami - niebo w ustach i to bez wysiłku!
Autor: Shutterstock Ciasto ucierane z czereśniami - to może być hit!
łatwy
30 min
4

Łatwe ciasto z czereśniami zrobisz naprawdę w pół godziny, drugie tyle czasu zajmie upieczenie go. Choć jest niekłopotliwe w przygotowaniu, to bardzo pyszne i pachnące. Warto się skusić i przygotować je na weekendowy (i nie tylko) deser!

SKŁADNIKI

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 g czereśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło (lub margarynę) rozpuścić w rondelku lub w kuchence mikrofalowej i wystudzić.
  • Świeże czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Pozostawić na sicie do odsączenia. Podobnie postąpić z mrożonymi owocami - rozmrozić i odsączyć.
  • Suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia wymieszać.
  • Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać suche składniki i zmiksować ze sobą. Na końcu dodać rozpuszczony, ostudzony tłuszcz i zmiksować na jednolitą masę.
  • Gotowe ciasto wlać do tortownicy, ułożyć na nim czereśnie i delikatnie je docisnąć. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, na 30 minut. Przed podaniem posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej