KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ: łatwy przepis + QUIZ
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Kruche ciasto z truskawkami z kruszonką jest proste i ... najlepsze! W sezonie truskawkowym grzechem jest nie upiec ciasta z truskawkami. Nasz przepis jest łatwy w przygotowaniu, a ciasto smakuje jak u mamy!
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżka jogurtu naturalnego albo śmietany
- 2 żółtka
- 1 jajko
- Składniki na kruszonkę:
- 185 g maki
- 100 g cukru
- 1/2 kostki masła
- cukier waniliowy
- O,5 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i posiekaj z pokrojonym na kawałki masłem.
- Dodaj jajko, żółtka i jogurt lub śmietanę, zagnieć ciasto, uformuj w kulę i w foli i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie zetrzyj ciasto do blachy/wylep nim dno i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C - podpiecz chwilę, aż będzie złociste.
- Truskawki umyj i oczyść z szypułek - wyłóż je na cieście i przykryj kruszonką.
- Przygotuj kruszonkę:wymieszaj mąkę z cukrem, zalej rozpuszczonym masłem i wymieszaj!
- Włóż ciasto do piekarnika na ok. 40 min., po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.