KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ: łatwy przepis + QUIZ

2021-03-29
Wiktoria Gałecka
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ: łatwy przepis + QUIZ
Autor: thinkstockphotos.com Proste kruche ciasto, świeże truskawki  i  maślana kruszonka - idealne domowe ciasto na co dzień i  od święta!
łatwy
35 min
4

Kruche ciasto z truskawkami z kruszonką jest proste i ... najlepsze! W sezonie truskawkowym grzechem jest nie upiec ciasta z truskawkami. Nasz przepis  jest łatwy w przygotowaniu, a ciasto smakuje jak u mamy!

 

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto
  • 2,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego albo śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • Składniki na kruszonkę:
  • 185 g maki
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • O,5 kg truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i posiekaj z pokrojonym na kawałki masłem.
  • Dodaj jajko, żółtka i jogurt lub śmietanę, zagnieć ciasto, uformuj w kulę i w foli i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Po tym czasie zetrzyj ciasto do blachy/wylep nim dno i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C - podpiecz chwilę, aż będzie złociste.
  • Truskawki umyj i oczyść z szypułek - wyłóż je na cieście i przykryj kruszonką.
  •  Przygotuj  kruszonkę:wymieszaj mąkę z cukrem, zalej rozpuszczonym masłem i wymieszaj!
  •  Włóż ciasto do piekarnika na ok. 40 min.,  po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Wiktoria Gałecka