Kruche babeczki z galaretką owocową
2021-03-29

łatwy
30 min
4
W sezonie na przetwory kruche babeczki można nadziać galaretką przygotowaną na bazie dżemu lub konfitury. Można wykorzystać truskawki, czereśnie, wiśnie. Pamiętać należy, że przygotowując przetwory lub gotując zupę z wiśni lub czereśni, należy wyjąć pestki. Zawierają kwas pruski, który w nadmiarze może zaszkodzić.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- sól
- 1 kg wiśni lub czereśni
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny instant
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce wydryluj, zalej odrobiną wody, zagotuj.
- W kilku łyżkach gorącego płynu rozpuść żelatynę, wymieszaj z owocami i cukrem.
- Do mąki dodaj szczyptę soli, pokrojone masło, posiekaj nożem.
- Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę. Składniki połącz, siekając, a następnie zagnieć ciasto.
- Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim foremki do babeczek.
- Piecz 10–15 minut w temp. 200°C.
- Gdy babeczki przestygną, nałóż do nich tężejące owoce.