Ciasto z winogronami

2021-03-29
Erwina Grochowalska
Ciasto z winogronami
Autor: Erwina Grochowalska Przepis na ciasto z winogronami przesłała Pani Erwina Grochowalska
łatwy
50 min
4

Przepis na świąteczne ciasto z winogronami został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Erwina Grochowalska. To pyszne ciasto przekładane owocami to wykwintne nawiązanie do tradycyjnych ciast wypiekanych na Wielkanoc. 

SKŁADNIKI

  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru drobnego Diamant,
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g kwaśnego dżemu
  • 300 g ciemnych winogron
  • cukier puder Diamant do posypania.
  • będą potrzebne 2 jednakowe blachy do pieczenia ok. 22 x 22 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Winogrona pokroić i wymieszać z kwaśnym dżemem.
  • Margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następie dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Z otrzymanego ciasta oddzielić ¼, włożyć do woreczka i umieścić w zamrażalniku na 20 minut.
  • Pozostałe ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich wykleić wcześniej wyłożoną papierem formę.
  • Obie formy umieścić w nagrzanym do 180°C piekarniku (grzanie góra–dół, bez termoobiegu).
  • Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika obie formy i pierwszą z nich smarujemy miksem owoców z dżemem, następnie wyciągamy podpieczone ciasto z drugiej formy, układamy na owocach i ponownie smarujemy drugą częścią miksu owocowego.
  • Na koniec wyciągamy z zamrażalnika ostatnią część ciasta i ścieramy na owoce tworząc kruszonkę. W efekcie otrzymujemy jedną formę z warstwowym ciastem: ciasto – miks – ciasto – miks – kruszonka.
  • Całość wstawiamy znów do piekarnika nagrzanego do 180°C, poziom środkowy na kolejne 20 minut.
  • Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem Diamant.
Erwina Grochowalska