Ciasto z winogronami
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Przepis na świąteczne ciasto z winogronami został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Erwina Grochowalska. To pyszne ciasto przekładane owocami to wykwintne nawiązanie do tradycyjnych ciast wypiekanych na Wielkanoc.
SKŁADNIKI
- 250 g margaryny
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru drobnego Diamant,
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g kwaśnego dżemu
- 300 g ciemnych winogron
- cukier puder Diamant do posypania.
- będą potrzebne 2 jednakowe blachy do pieczenia ok. 22 x 22 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona pokroić i wymieszać z kwaśnym dżemem.
- Margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następie dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Z otrzymanego ciasta oddzielić ¼, włożyć do woreczka i umieścić w zamrażalniku na 20 minut.
- Pozostałe ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich wykleić wcześniej wyłożoną papierem formę.
- Obie formy umieścić w nagrzanym do 180°C piekarniku (grzanie góra–dół, bez termoobiegu).
- Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika obie formy i pierwszą z nich smarujemy miksem owoców z dżemem, następnie wyciągamy podpieczone ciasto z drugiej formy, układamy na owocach i ponownie smarujemy drugą częścią miksu owocowego.
- Na koniec wyciągamy z zamrażalnika ostatnią część ciasta i ścieramy na owoce tworząc kruszonkę. W efekcie otrzymujemy jedną formę z warstwowym ciastem: ciasto – miks – ciasto – miks – kruszonka.
- Całość wstawiamy znów do piekarnika nagrzanego do 180°C, poziom środkowy na kolejne 20 minut.
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem Diamant.