Ciasto trzęsienie ziemi – wilgotne i efektowne. Przyjemny wstrząs dla podniebienia

Ciasto trzęsienie ziemi
Autor: Shutteratock Ciasto trzęsienie ziemi jest przyjemnie wilgotne i bardzo smaczne.
łatwy
60 min
12

Bazę tego ciasta stanowi pyszny, mocno kakaowy murzynek. Wyróżnia je natomiast bakaliowo-czekoladowy spód i słodka serowo-maślana masa na wierzchu. Całość wygląda bardzo efektownie. Ciasto jest smaczne i bardzo przyjemnie wilgotne. Dla mnie bomba, nie tylko kaloryczna ;).

SKŁADNIKI

  • Ciemne ciasto:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Jasna masa:
  • 0,5 kostki masła
  • 250 g kremowego serka śmietankowego
  • 3 szklanki cukru pudru
  • Dodatki:
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki chipsów czekoladowych
  • 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło włóż do rondelka, wlej wodę, dodaj cukier i kakao. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści, a składniki utworzą jednolity krem.
  • Masę zdejmij z ognia i postaw w chłodnym miejscu, aby całkowicie wystygła.
  • Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną piane z odrobiną soli, a następnie dodaj do nich żółtka i zmiksuj do połączenia.
  • Nie przerywając mieszania wlej cienkim strumieniem wystudzony krem czekoladowy.
  • Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj do ciasta i zmiksuj krótko - do połączenia składników.
  • Prostokątna blaszkę posmaruj odrobiną tłuszczu. Na jej spód wysyp równomiernie mieszankę wiórków, chipsów czekoladowych i orzechów.
  • Bakalie zalej ciastem czekoladowym, wyrównaj delikatnie wierzch.
  • W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i serek kremowy, polacz w jednolitą masę i przestudź.
  • Gdy przestygnie zmiksuj ją/utrzyj z cukrem pudrem na puszysta masę.
  • Jasną masę wyłóż na przygotowane wcześniej ciemne ciasto.
  • Patyczkiem lub nożem zrób w cieście esy-floresy, aby masy się pomieszały.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut.
  • Gotowe ciasto, po potrzaśnięciu, powinno być stabilne. 
Beszamel - kakao
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej