Ciasto trzęsienie ziemi – wilgotne i efektowne. Przyjemny wstrząs dla podniebienia
2022-10-28

łatwy
60 min
12
Bazę tego ciasta stanowi pyszny, mocno kakaowy murzynek. Wyróżnia je natomiast bakaliowo-czekoladowy spód i słodka serowo-maślana masa na wierzchu. Całość wygląda bardzo efektownie. Ciasto jest smaczne i bardzo przyjemnie wilgotne. Dla mnie bomba, nie tylko kaloryczna ;).
SKŁADNIKI
- Ciemne ciasto:
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 0,5 szklanki wody
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- Jasna masa:
- 0,5 kostki masła
- 250 g kremowego serka śmietankowego
- 3 szklanki cukru pudru
- Dodatki:
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki chipsów czekoladowych
- 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło włóż do rondelka, wlej wodę, dodaj cukier i kakao. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści, a składniki utworzą jednolity krem.
- Masę zdejmij z ognia i postaw w chłodnym miejscu, aby całkowicie wystygła.
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną piane z odrobiną soli, a następnie dodaj do nich żółtka i zmiksuj do połączenia.
- Nie przerywając mieszania wlej cienkim strumieniem wystudzony krem czekoladowy.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj do ciasta i zmiksuj krótko - do połączenia składników.
- Prostokątna blaszkę posmaruj odrobiną tłuszczu. Na jej spód wysyp równomiernie mieszankę wiórków, chipsów czekoladowych i orzechów.
- Bakalie zalej ciastem czekoladowym, wyrównaj delikatnie wierzch.
- W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i serek kremowy, polacz w jednolitą masę i przestudź.
- Gdy przestygnie zmiksuj ją/utrzyj z cukrem pudrem na puszysta masę.
- Jasną masę wyłóż na przygotowane wcześniej ciemne ciasto.
- Patyczkiem lub nożem zrób w cieście esy-floresy, aby masy się pomieszały.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut.
- Gotowe ciasto, po potrzaśnięciu, powinno być stabilne.
Beszamel - kakao