Ciasto Neapolitanka - biszkoptowy przekładaniec z kremem czekoladowym

Neapolitanka - biszkoptowy przekładaniec z kremem czekoladowym
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto biszkoptowe przekładane kremem czekoladowym - Neapolitanka
łatwy
45 min
4

Neapolitanka to  biszkoptowy przekładaniec z kremem czekoladowym. Ciasto w starym dobrym stylu. Kiedyś dostępne w każdej cukierni. Dzisiaj możemy zrobić go sami. Oto łatwy przepis na dwukolorowy biszkopt przełożony czekoladowym ganache (ganaszem). 

SKŁADNIKI

  • Na biszkopt neapolitański:
  • 250g mąki
  • 200g drobnego cukru
  • 200g masła
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • Na czekoladowy ganache:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 12 cl płynnej śmietany
  • Na lukier:
  • 160g cukru pudru
  • woda
  • Na dekorację:
  • czekoladowe posypki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i odstaw na bok w temperaturze pokojowej.
  • W misce wymieszaj jajka i cukier, a następnie wlej roztopione masło. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia.
  • Ciasto podzielić na trzy części, około 273g na porcję. Dodaj kakao do 1 porcji ciasta.
  • Formę posmarować masłem i wlać masę kakaową. Piec przez 15 minut.
  • Wyłączyć i ostudzić pierwszy biszkopt.
  • Do pozostałych dwóch porcji ciasta dodać ekstrakt wanilii. Wymieszać. 
  • Pozostałe ciasto przełożyć do formy i piec przez 15 minut, a następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Pora na czekoladowy ganache. Czekoladę pokroić na małe kawałki. Podgrzać śmietanę w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
  • Czekoladę polać gorącą śmietaną i mieszać do uzyskania gładkiego i jednorodnego ganache. Niech ostygnie całkowicie.
  • Waniliowy biszkopt przeciąć poziomo na dwie warstwy. Następnie na talerzu układać jedną warstwę biszkoptu waniliowego, pokryć go ganaszem, przykryć kakaowym biszkoptem, znowu posmarować czekoladową masą, na koniec przykryć waniliowym biszkoptem. Odstawić do lodówki na 15 minut.
  • W tym czasie przygotować lukier. Do cukru pudru dodać 1-2 łyżeczki gorącej wody i rozmieszać. 
  • Polewę lukrową rozprowadzić szpatułką i posypać posypką czekoladową.
  • Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć Neapolitankę na co najmniej godzinę przed degustacją, aby ganache nie był zbyt twardy, a biszkopty zbyt suche.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej