Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami - łatwe i przepyszne
2020-08-26

łatwy
15 min
4
Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami to super deser na letni podwieczorek. Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada. Doskonale wygląda, a smakuje jeszcze lepiej.
Ciasto jogurtowe z borówkami jest proste w wykonaniu - trwa to naprawdę 15 minut. Jest też lekkie i mniej kaloryczne, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie zawiera masła, margaryny ani oleju. Składniki, których używamy do przygotowania ciast ucieranych powinny być w temperaturze pokojowej. Można to ciasto wykonać z dowolnymi owocami, choć z borówkami prezentuje się wyjątkowo efektownie.
SKŁADNIKI
- 225 g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g borówek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka zmiksować z oboma rodzajami cukru, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników.
- Borówki przebrać, opłukać, osuszyć i oprószyć mąką.
- Keksówkę o wymiarach 20x11x7,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach C przez 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka
Tajemnica idealnego ciasta kruchego