Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami - łatwe i przepyszne

2020-08-26
Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami - łatwe i przepyszne
Autor: Shutterstock Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami - jest śmiesznie łatwe do przygotowania, a cudownie pyszne w smaku! Wilgotne i lekkie - pasuje idealnie do popołudniowej kawy lub herbaty.
łatwy
15 min
4

Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami to super deser na letni podwieczorek. Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada. Doskonale wygląda, a smakuje jeszcze lepiej.

Ciasto jogurtowe z borówkami jest proste w wykonaniu - trwa to naprawdę 15 minut. Jest też lekkie i mniej kaloryczne, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie zawiera masła, margaryny ani oleju. Składniki, których używamy do przygotowania ciast ucieranych powinny być w temperaturze pokojowej. Można to ciasto wykonać z dowolnymi owocami, choć z borówkami prezentuje się wyjątkowo efektownie.

SKŁADNIKI

  • 225 g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g borówek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka zmiksować z oboma rodzajami cukru, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników.
  • Borówki przebrać, opłukać, osuszyć i oprószyć mąką.
  • Keksówkę o wymiarach 20x11x7,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach C przez 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka
Tajemnica idealnego ciasta kruchego