Bezglutenowe placuszki z mąki kasztanowej

2021-03-29
Bezglutenowe placuszki z mąki kasztanowej
Autor: Shutterstock Orzechowy smak placuszków kasztanowych doskonale podkreśli odrobina miodu
łatwy
30 min
4

Bezglutenowe placuszki z mąki kasztanowej smakują orzechami i są po prostu pyszne. Można je podać z miodem lub syropem klonowym, owocami lub sosem czekoladowym. Mąka kasztanowa to produkt naturalnie pozbawiony glutenu. Puszyste placuszki w typie pancake będą smakować nie tylko chorym na celiakię. Placuszki z mąki kasztanowej to pyszne rozszerzenie codziennej diety. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki kasztanowe
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę kasztanową przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Do mąki dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać za pomocą trzepaczki.
  • Patelnie rozgrzać, posmarować tłuszem i smażyć niewielkie placuszki.
Redakcja
więcej