Bezglutenowe placuszki z mąki kasztanowej
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Bezglutenowe placuszki z mąki kasztanowej smakują orzechami i są po prostu pyszne. Można je podać z miodem lub syropem klonowym, owocami lub sosem czekoladowym. Mąka kasztanowa to produkt naturalnie pozbawiony glutenu. Puszyste placuszki w typie pancake będą smakować nie tylko chorym na celiakię. Placuszki z mąki kasztanowej to pyszne rozszerzenie codziennej diety.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki kasztanowe
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę kasztanową przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do mąki dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać za pomocą trzepaczki.
- Patelnie rozgrzać, posmarować tłuszem i smażyć niewielkie placuszki.