Anielskie ruchańce: przepis na drożdżowe racuchy z Warmii

2021-02-17
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Anielskie ruchańce: przepis na drożdżowe racuchy z Warmii
Autor: Shutterstock Anielskie ruchańce, to prostu puszyste racuchy drożdżowe w gwarze mieszkańców Aniołowa na Warmii
łatwy
30 min
4

Anielskie ruchańce to genialnie łatwy przepis na drożdżowe racuchy z Aniołowa na Warmii. Zabawna nazwa w miejscowej gwarze oznacza po prostu ruszające się, skwierczące na patelni placki. Racuchy są tak pyszne, że zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. 

Składniki

500 g mąki pszennej

500 ml mleka

1/3 szklanki cukru

5 dag drożdży

50 g masła

1 szczypta soli

3 jajka

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mleko podgrzać, ale nie gotować.

Do miski wsypać mąkę, w kopczyku mąki zrobić dołek, do dołka wlać połowę podgrzanego mleka, dodać pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli.

Nie mieszać, pozostawić na 10-15 minut, aż na powierzchni mleka pojawią się pęcherzyki gazu.

Gdy pojawią się pęcherzyki gazu, dodać pozostałe mleko zarobić ciasto.

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do ciasta i wymieszać.

Dodać stopione masło i wymieszać.

Białka ubić na pianę i dodać porcjami do ciasta, delikatnie wymieszać.

Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu podgrzać olej. Warstwa oleju powinna mieć co najmniej 2 cm głębokości.

Łyżką nakładać ciasto na gorący olej. Smażyć do zrumienia z obu stron.

Gotowe ruchańce oprószyć cukrem pudrem.

Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Nadal głodni? Oto kilka łatwych przepisów na racuchy:

Racuchy z jabłkami: przepis na tradycyjny, prosty w przygotowaniu deser

Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży

Racuchy budyniowe z owocami: przepis na puszyste placuszki z patelni

Racuchy z dyni i jabłek: przepis na domowe racuszki dyniowe

Racuchy drożdżowe z rodzynkami