Anielskie ruchańce: przepis na drożdżowe racuchy z Warmii

Anielskie ruchańce to genialnie łatwy przepis na drożdżowe racuchy z Aniołowa na Warmii. Zabawna nazwa w miejscowej gwarze oznacza po prostu ruszające się, skwierczące na patelni placki. Racuchy są tak pyszne, że zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
500 g mąki pszennej
500 ml mleka
1/3 szklanki cukru
5 dag drożdży
50 g masła
1 szczypta soli
3 jajka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mleko podgrzać, ale nie gotować.
Do miski wsypać mąkę, w kopczyku mąki zrobić dołek, do dołka wlać połowę podgrzanego mleka, dodać pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli.
Nie mieszać, pozostawić na 10-15 minut, aż na powierzchni mleka pojawią się pęcherzyki gazu.
Gdy pojawią się pęcherzyki gazu, dodać pozostałe mleko zarobić ciasto.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do ciasta i wymieszać.
Dodać stopione masło i wymieszać.
Białka ubić na pianę i dodać porcjami do ciasta, delikatnie wymieszać.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu podgrzać olej. Warstwa oleju powinna mieć co najmniej 2 cm głębokości.
Łyżką nakładać ciasto na gorący olej. Smażyć do zrumienia z obu stron.
Gotowe ruchańce oprószyć cukrem pudrem.
Nadal głodni? Oto kilka łatwych przepisów na racuchy:
Racuchy z jabłkami: przepis na tradycyjny, prosty w przygotowaniu deser
Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży
Racuchy budyniowe z owocami: przepis na puszyste placuszki z patelni