Ciasto cytrynowe na maślance - do zrobienia bez miksera!
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Ciasto cytrynowe na maślance to przepis doskonały dla każdego, ale zwłaszcza dla początkujących w kuchni. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet wagi kuchennej - wystarczy standardowa szklanka. Mikser też jest zbędny. Polecamy ten prosty i niedrogi przepis!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja
- sok z całej cytryny
- skórka starta z 2 cytryn (bez białej skórki - albedo), wyszorowanych i sparzonyvh
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Podłużną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli. Odstawić na bok.
- Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie.
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki
- Ciastem napełnić formę. Zrobić nacięcie nożem przez środek. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Przed wyjęciem z formy odczekać 5 minut, a następnie studzić na kratce. Ostudzone ciasto cytrynowe posypać cukrem pudrem. Ciasto będzie jeszcze lepsze z lukrem cytrynowym.