Ciasto cynamonowe z kruszonką - ucieszy ciało, rozgrzeje duszę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ciasto cynamonowe z kruszonką jest łatwe do przygotowania, a całości charakteru dodają dwie warstwy cynamonowej kruszonki - jedna ukryta wewnątrz wypieku, druga na jego wierzchu.
SKŁADNIKI
- Kruszonka:
- 70 g cukru,
- 70 g mąki,
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 45 g zimnego masła
- Ciasto:
- 166 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 115 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 150 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
- 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
- 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kruszonka: połączyć cukier, mąkę i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; gdyby była za mokra, dodać mąki. Odłożyć do lodówki.
- Ciasto: połączyć mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, utrzeć na kremową masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wlać śmietanę lub jogurt, całość dokładnie zmiksować.
- Dodać suche składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Ciasto powinno być gęste.
- Połowę przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać połową kruszonki, przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch i posypać resztą kruszonki. Piec w 170 stopniach, około 40 minut. Ostudzić w piekarniku.