Makrela

Królowa ryb wędzonych - makrela. Na bazie mięsa makreli powstają pyszne pasty i sałatki. Miłośnicy rybiego tłuszczyku nie muszą bać się o kilogramy, ponieważ makrela zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3. Makrelę można też śmiało smażyć, piec i grillować. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Makrela

Przepis na pastę rybną z makreli, marchewki i koziego sera

Pasty do pieczywa możemy przyrządzać praktycznie ze wszystkiego począwszy od klasycznej pasty z twarożku i jajek, a kończąc na bakłażanie, suszonych pomidorach czy cieciorce.  Podane ze świeżo upieczonym chlebem razowym będą idealną przekąską. Dziś proponujemy pastę z makreli z dodatkiem marchewki i koziego sea.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pasta z wędzonej makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa

Pasta z wędzonej makreli zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tą rybą. Doskonały sposób na podanie ryby morskiej, tak zalecanej przez dietetyków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidory nadziewane makrelą: przepis na zdrową przekąskę

Pomidory nadziewane makrelą to wyśmienity pomysł na kolację lub przystawkę przed wykwintnym obiadem (ale już nie w okresie odchudzania). Danie nie tylko jest  zdrowe, ale też pięknie prezentuje się na talerzu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Jajka faszerowane makrelą - przepis diety Dukana, wysokobiałkowy [WIDEO]

Przepis na jajka faszerowane makrelą pochodzi z diety Dukana, ale może go wykorzystać każdy, gdyż jest to doskonała przystawka, która może trafić na Wielkanocny stół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pyszna pasta z makreli do pieczywa: prosty przepis

Makrela obfituje w witaminę A niezbędną dla prawidłowego widzenia i potrzebną skórze. Jest też dobrym źródłem żelaza koniecznego do wytwarzania hemoglobiny. Pastę z makreli jemy na chlebie bez masła czy innych smarowideł - ryba sama w sobie jest już wystarczająco tłusta!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pikantna makrela z grilla z ostrą papryką

Makrela należy do ryb tłustych, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Najczęściej jemy ją w postaci wędzonej, tymczasem świetnie smakuje też grillowana. Sprawdź, jak zrobić pikantną makrelę z grilla z ostrą papryką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ryby – samo zdrowie? Jakie ryby należy jeść, a jakich trzeba unikać?

Nie ma wątpliwości – ryby są zdrowe i powinno się je jeść dwa razy w tygodniu. Jednak nie każdy gatunek ryby będzie w naszej diecie wartościowym składnikiem. Najbardziej popularne w Polsce ryby zaliczają się właśnie do kategorii niekoniecznie najbardziej zdrowych! Sprawdź, które gatunki ryb są najlepsze dla zdrowia.

Jod - jaką rolę pełni w organizmie?

Jod najczęściej kojarzy się z tarczycą, ponieważ jest on jednym z hormonów wydzielanych przez ten narząd. Ów składnik mineralny znajduje się we krwi i niemal w każdej komórce organizmu. Jego ilości jednak są śladowe: 0,025 g, z czego 60 proc. znajduje się w tarczycy. Sprawdź, w jaki sposób dostarczyć jodu do swojego organizmu za pomocą diety.

Dieta - co jeść, aby wzmocnić odporność?

Katar, kaszel, gorączka, ból głowy, kłopoty z żołądkiem… nikt z nas nie lubi chorować. W codziennej bieganinie nie ma czasu na kłopoty ze zdrowiem, dlatego zamiast leczyć - zapobiegaj. Podpowiadamy, co jeść, aby wzmocnić swoją odporność.

Witamina D - w jakich produktach spożywczych się znajduje?

Witamina D jest bardzo ważnym składnikiem spożywanych codziennie produktów. Rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto zadbać, aby do posiłków z jej zawartością dołączyć takie produkty, dzięki którym będzie mogła w odpowiedni sposób wchłonąć się do organizmu. Sprawdź, w jakich składnikach diety znajduje się witamina D.

Strona 1 z 2