Wszystkie smaki i kolory papryki: rusza kampania promująca polską paprykę z południa Mazowsza
Zrzeszenie Producentów Papryki RP rozpoczyna pierwszą w Polsce kampanią promującą paprykę z południa Mazowsza. Jej celem jest budowanie wśród konsumentów świadomości, że w Polsce produkowane są różne smaki i kolory papryki o wielu walorach smakowych i zdrowotnych. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Południe Mazowsza największym zagłębiem paprykowym w Europie Środkowo–Wschodniej
Pierwsze uprawy papryki w Polsce rozpoczął Antoni Kwietniewski ponad 30 lat temu na terenie gminy Przytyk. Od tego czasu wiele zmieniło się zarówno pod względem różnorodności gatunków produkowanych papryk, a także pod względem areału, który zajmuje produkcja papryki. Szacuje się, że obecnie z regionu obejmującego m.in. gminy Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów i Stara Błotnica pochodzi ok. 90% krajowej produkcji tego warzywa. Tereny te, nazwane „zagłębiem paprykowym” charakteryzuje wyjątkowy mikroklimat, idealny dla uprawy warzyw ciepłolubnych. Wyróżniają go wyższe, w stosunku do sąsiednich obszarów, temperatury. Dzięki temu w regionie radomskim rocznie zbiera się ponad 100 tys. ton papryki, która uprawiana jest w około 3500 gospodarstwach.
Pierwsza kampania promująca polską paprykę z południa Mazowsza
„Wszystkie smaki i kolory papryki” to pierwsza w historii kampania promująca paprykę z zagłębia radomskiego. Jej pomysłodawcą i organizatorem jest Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Głównym celem kampanii jest zbudowanie wśród konsumentów świadomości dotyczącej walorów zdrowotnych, smakowych, różnorodności i pochodzenia papryki oraz dokonywania świadomych wyborów zakupowych przez konsumentów.
– Cieszymy się, że przy pomocy wsparcia z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw możemy przybliżyć konsumentom walory papryki, którą uprawiamy w Polsce. Jesteśmy dumni z naszych produktów, które wyróżniają wyjątkowy smak, kolor i wartości odżywcze. To odpowiedni klimat i gleba, pozbawiona zanieczyszczeń, stoją za sukcesem papryki z południa Mazowsza. Chcemy, aby klienci wybierali lokalne warzywa i owoce, uprawiane w Polsce oraz by dokonywali świadomych wyborów przy zakupie warzyw i owoców, wspierając przy tymi polskich rolników i producentów – mówią Mirosław Łuska, Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP oraz Paweł Myziak, V-ce Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP.
Bogactwo witamin i smaków
Już jedna papryka zawiera całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłej osoby i jest jednym z najlepszych jej źródeł. Ze względu na obecność witaminy B6 (pirydoksyny) poprawia proces tworzenia się czerwonych krwinek. Zawarta w niej witamina K1 ma wpływ na krzepliwość i zdrowie kości. Niebagatelny wpływ na pracę układu krwionośnego ma też zawarty w papryce potas. Papryka jest bogata w przeciwutleniacze, w szczególności witaminę E oraz A, a także kapsantynę, kwercetynę, luteolinę i wiolaksantynę. Przeciwutleniacze, których bogatym źródłem jest papryka odgrywają rolę w zapobieganiu chorobom przewlekłym, w szczególności chorobom serca i nowotworom, a także utrzymaniu dobrego wzroku. Z kolei ostra papryka, występująca w dziesiątkach odmian, zróżnicowanych pod względem ostrości mierzonej na skali Scoville’a ma szereg właściwości, o które nie jest podejrzewana. Odczuwalna ostrość zależna jest między innymi od ilości kapsycyiny, dzięki której ostra papryka ma wpływ na regulację metabolizmu, ale jest także skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym. Dzięki czemu łagodzi objawy przeziębienia, rozgrzewa i pomaga walczyć z nieświeżym oddechem. Regularne jedzenie papryczek pomaga łagodzić migreny i bóle stawów.
– Nie dość, że pyszna to jeszcze niskokaloryczna i bogata w witaminy i przeciwutleniacze, papryka powinna być składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Świeża składa się głównie z wody, a także niewielkich ilości węglowodanów, białka i tłuszczu, jest też niezłym źródłem błonnika. Papryka, z powodu swoich właściwości zdrowotnych, składników odżywczych i walorów smakowych idealnie wpisuje się w racjonalny model żywieniowy dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych – mówi Laura Osęka, psychodietetyk.
Papryka może być spożywana na surowo, gotowana i w formie pieczonej, dobrze sprawdza się także w postaci grillowanej. Jej wartość kulinarna i zdrowotna jest niezależna od koloru, chociaż te czerwone i pomarańczowe uchodzą za najsłodsze. Papryka zielona zaś polecana jest diabetykom ze względu na najniższą spośród wszystkich papryk zawartość cukru prostego. Ze względu na wrażliwość temperaturową witamin najlepiej jest spożywać paprykę w postaci surowej, jako dodatek do sałatek, kanapek czy też warzywnych koktajli. Chcąc ją podawać na ciepło lepsza będzie krótka obróbka termiczna, by oszczędzić jak najwięcej cennych witamin i składników mineralnych.
– Warto paprykę włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Z powodzeniem może stanowić 1 z 5 porcji warzyw spożywanych każdego dnia, ale także odmieni smak wielu potraw – dodaje Osęka.
„Wszystkie smaki i kolory papryki”
Kampania „Wszystkie smaki i kolory papryki” została zainaugurowana 25 września br. podczas konferencji prasowej, z udziałem przedstawicieli ZPPRP oraz władz gmin z „zagłębia paprykowego”. W ramach działań przewidziano m.in. kampanię w mediach, eventy konsumenckie, działania edukacyjne w szkołach oraz wsparcie w internecie i social mediach. Wszystkie działania realizowane są dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, przy wykorzystaniu znaku graficznego „Polska Smakuje”.