Wege w kwadrans! Najnowsza książka Katarzyny Gubały [RECENZJA]
Wege w kwadrans? Ależ tak. Pod warunkiem, że to najszybsza kuchnia świata w wykonaniu Katarzyny Gubały. Bo, jak przekonuje autorka, wystarczy 15 minut w kuchni, żeby zjeść zdrowy i zbilansowany posiłek wegański.
– W książce „Wege w kwadrans” udowadniam, że dania wegańskie mogą być łatwe i szybkie w przygotowaniu – mówi Katarzyna Gubała. – Znalazło się tutaj 125 zdrowych przepisów na potrawy, które można wykonać w kwadrans lub maksymalnie w pół godziny, gdy wliczyć w to czas gotowania ryżu, kaszy czy soczewicy. Na własnej rodzinie przetestowałam, że każdy jest w stanie te dania przygotować. Co najważniejsze, przepisy są opracowane tak, że nie trzeba do nich używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender - i jesteśmy najedzeni!
Wege w kwadrans to książka dla każdego, komu się wydaje, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. To też książka dla wszystkich, którzy chcieliby gotować roślinnie, a nie wiedzą, od czego zacząć.
Książka „Wege w kwadrans” to doskonałe zestawienie podstawowych, najprostszych, szybkich, zdrowych i oczywiście smacznych przepisów które wykona nawet największy antytalent kulinarny. Przepisy uczą fantazji w kuchni i doboru takich składników i przypraw, jakie akurat mamy pod ręka i na które mamy ochotę. Takiej książki brakowało i dzięki Kasi już jest. Polecam!
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny
Katarzyna Gubała, gdy nie ma czasu, sięga po sprawdzone przepisy: pesto z natki pietruszki, smalec z fasoli czy zupę dyniową na mleku kokosowym. W kuchni nie potrzebuje zbyt wielu składników, żeby wyczarować naprawdę smaczne i zbilansowane dania. Całe swoje kulinarne doświadczenie zawarła w tej pysznej książce o kuchni roślinnej.
– Na polskim rynku nie było dotychczas książki o diecie wegańskiej, która tłumaczyłaby, jak szybko, zdrowo i dobrze zjeść. Mam nadzieję, że każdego dnia znajdziecie kwadrans na zdrowe gotowanie – zachęca autorka, Kasia Gubała
Jedzenie wegańskie ma milion możliwości – i każda z nich jest pyszna! Włączam do mojej kuchni świetny przepis na smalec z fasoli i śliwek, który znalazłam w tej książce. I lecę piec brownie z czarnej fasoli i batatów, smacznego!
Beata Pawlikowska, podróżniczka, autorka książek
Z książki dowiesz się jak przygotować zdrowe i szybkie roślinne posiłki, a także:• Czy nać z rzodkiewki jest jadalna? • Jaki cukier jest najzdrowszy? • Czym zastąpić nabiał? • Jak uniknąć niedoborów i bilansować wegańską dietę? • Czy kuchnia wege w kwadrans jest możliwa?Katarzyna Gubała, autorka książek kulinarnych m.in. „Wege w kwadrans” i koordynatorka ogólnopolskiej kampanii „Zostań wege na 30 dni” przekona was, że kuchnia roślinna to prawdziwa frajda, szybka wegańska uczta i zbilansowana dieta w jednym.
Patroni medialni książki:KUKBUK, Ekostyle, Magazyn VEGE, Fundacja VIVA, Otwarte klatki, Proveg, V-Label
Link do książki: http://bit.ly/wege-w-kwadrans
O autorce:
Katarzyna Gubała - propagatorka zdrowego żywienia, autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Z niezwykłą energią urzeczywistnia marzenia o tym, by dania wegańskie gościły w polskich domach i restauracjach. Koordynatorka ogólnopolskiej kampanii Fundacji Viva! „Zostań wege na 30 dni”. Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege, doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix. Wieloletnia redaktor naczelna magazynu Slowly Veggie z wegetariańską i wegańską kuchnią oraz Wege przewodnika. Obecnie redaktor naczelna magazynu Ekostyle. Gotuje zarówno w domu, jak i podczas kulinarnych warsztatów. Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Bomba pozytywnej energii. Prowadzi blog www.katarzynagubala.pl.