Świąteczne wypieki. Przygotuj się do Świąt

2018-11-23 10:26

Najnowsza kolekcja kuchennych akcesoriów Tchibo zachęca do wyczarowania bajkowych świąt Bożego Narodzenia. Świąt olśniewających dla naszych pociech, świąt urzekających dla tych, co chcą jeszcze raz poczuć się dzieckiem.

96952 Plaetzchen- Formmatte 1 KW46_18.jpg
Autor: Tchibo Silikonowa mata pozwala uformować idealny wałek ciasta i pokroić go na równe porcje

Jak co roku na Święta, jesteśmy rozpieszczani przez Tchibo. W ogromnym wyborze prezentów dla każdego oferowanych przez tą znaną markę, znalazło się miejsce również dla kuchennych akcesoriów.  Tchibo, jak zwykle inspiruje i pomaga w świątecznych przygotowaniach.

Nie wyobrażam sobie Świąt bez wypieków. Ciast i ciasteczek specjalnie przygotowywanych na Boże Narodzenie. Zapach wanilii, goździków i cynamonu tworzy niezapomnianą świąteczną aurę. W dzieciństwie tak zapamiętałam ten magiczny czas i tak staram się wyczarować go każdego roku dla moich dzieci. 

Świąteczne przygotowania zaczynają się dla mnie na wiele tygodni przed Wigilią. Pod koniec listopada zarabiam ciasto na pierniki, pozwalam mu dojrzewać i nabierać świątecznej mocy.

Dojrzewające ciasto na pierniki jest wdzięcznym materiałem do dekoracyjnych wypieków. Miodowe ciasto po upieczeniu staje się twarde, ale jest za to bardzo trwałe. Dopiero polukrowane i leżakowane przez 2 do 3 tygodni przestaje być zagrożeniem dla naszych zębów.

Uwielbiam pierniki, dlatego zakochałam się od pierwszego wejrzenia w foremkach Tchibo "Zimowy las". Cena zestawu to 40 zł, a wystarczy na lata. Zestaw foremek pozwala stworzyć niezapomnianą jadalną dekorację. Korzystając z wykrojników wycina się pierniczki oraz przygotowuje oddzielny placek z otworkami (spokojnie, jest oddzielny wykrawacz), który będzie podstawą świątecznego lasu. Po upieczeniu i udekorowaniu pierniki wstawia się w wycięcia i gotowe. 

Na początku grudnia przychodzi pora na kruche ciasteczka. Można zagnieść ciasto i zamrozić, ale najlepiej od razu upiec ciasteczka i przechować je w szczelnych puszkach. Pieczenie ciasteczek to rodzinny rytuał. Z doświadczenia wiem, że do przygotowania kruchych ciastek przyda się silikonowa mata, doskonale zastępująca stolnicę. Na takiej macie nie trzeba ciastek podsypywać mąką, dzięki czemu nie staną się twarde. Mata z oferty Tchibo ma tę zaletę, że są na niej zaznaczone rozmiary najczęściej używanych form i foremek. To bardzo ułatwia wałkowanie odpowiedniej wielkości kształtu. Można ją myć w zmywarce. 

Do kompletu dobrze mieć  małe maty ułatwiające kształtowanie wałków ciasta i równe krojenie na porcje. W ofercie Tchibo są dostępne trzy kształty: okręgu, kwadratu i trójkąta. Bardzo przydatne nie tylko do kruchych ciastek, ale także do herbatników, a nawet kopytek. Z takim pomocnikiem kuchennym wszystko staje się prostsze. 

Idealną parą do maty jest silikonowy wałek (cena 59.90 zł). Wałek nie przywiera ani do kruchego ciasta, ani do ciasta na pierogi. Na obu końcach wałka znajdują się ruchome krążki, które ograniczają grubość wałkowanego placka. Można je zdejmować. Ciasto maślane na kruche ciasteczka powinno być nieco grubsze, a na pierogi cienkie. Taki wałek z ogranicznikami grubości pokochają nie tylko początkujący adepci kuchenni, ale także doświadczone gospodynie. Można go myć w zmywarce.

Bardzo przydatna będzie ruchoma foremka do wykrawania krążków ciasta. Podobną posługują się zawodowi cukiernicy. Ale przyda się także do świątecznej produkcji pierogów. Rączka przyrządu może służyć do wykrawania małych otworów. Sprytne i praktyczne. 

Czar kruchych ciasteczek kryje się w ich wymyślnych kształtach. Warto skorzystać z oferty Tchibo i wybrać niezwykłe formy wykrojników. Przydadzą się także stemple. Aby wzór był wyraźny, po wykrojeniu lub stemplowaniu ciastek, należy je schować na 30 minut do lodówki. Tylko dobrze schłodzone ciasteczka po włożeniu do gorącego pieca zachowają swój kształt. 

Uwielbiam kruche migdałowe rogaliki. Znane z wiedeńskich kawiarni ciasteczka rozpływają się w ustach. Niestety ich przygotowanie wymaga pracochłonnego kształtowania rogalików. Każdy oddzielnie. Jaka była moja radość, gdy wśród ciastkarskich gadżetów Tchibo zobaczyłam specjalną foremkę silikonową do mini rogalików (cena 50 zł). Teraz wystarczy przygotować ciasto, napełnić foremki i piec hurtowo te pyszne ciasteczka. 

A przecież to nie jedyne zastosowanie tych foremek. Można w nich także przygotować czekoladki, kajmakowe pomadki i inne lepkie, lecz pyszne słodycze. 

Pomysłowe, starannie wykonane gadżety kuchenne od Tchibo pomogą i tobie, i mnie w wykreowaniu magii świąt Bożego Narodzenia. Wesołych Świąt!