Różowa z natury czekolada: szwajcarski wynalazek podbija świat
Naturalnie różową czekoladę, jako pierwsza na świecie, wyprodukowała szwajcarska firma Barry Callebaut. Kolor nadają jej różowe ziarna kakaowca. Smak jest śmietankowo-owocowy, trochę jagodowy. To prawdziwa rewolucja w historii czekolady - uwielbianego przez wszystkim smakołyku.
Do tej pory znaliśmy trzy rodzaje czekolady: ciemną, mleczną i białą. Firma Barry Callebaut produkowała wcześniej kolorowe czekolady, ale była to najczęściej barwiona czekolada biała. Nad różowa czekoladą szwajcarscy mistrzowie pracowali w kilku laboratoriach. Ziarno kakaowca ma naturalny, różowawy kolor, niestety ginie on podczas fermentacji i prażenia, któremu jest poddawane. Po obróbce proszek kakaowy zawsze staje się brązowy. Dlatego firma Barry Callebaut zleciła badania nad opracowaniem technologii, która pozwoli zachować, piękny różowy kolor. I udało się!
Na razie czekolada dostępna jest dla klientów azjatyckich, ponieważ produkowana jest na terenie Chin. W Europie czekolada będzie sprzedawana za kilkanaście miesięcy, bo musi zostać najpierw dopuszczona do rynku specjalnymi certyfikatami. Jak będzie jej cena, jeszcze nie wiadomo.
Barry Callebaut to jeden z największych producentów czekolady na świecie, właściciel m.in. marek Cacao Barry, Callebaut, Carma, Chocovic i Van Houten.