Program „Szokujące potrawy” już 1 czerwca na antenie Travel Channel i TVN

2019-05-31 14:49

Pieczone nietoperze, sos ze skisłych ryb, małpie głowy z rusztu, a może larwy pszczół w miodzie? Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy, które jego mieszkańcy jedzą na co dzień. Dla turystów nie jest to już takie oczywiste! Antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw Jarek Nowak w nowym programie wybierze się w kulinarną podróż po najdziwniejszych kuchniach świata! Program „Szokujące potrawy” będzie można obejrzeć na antenie Travel Channel oraz TVN. „Szokujące potrawy” emisja w sobotę, 1 czerwca, godz. 10:50, Travel Channel. 

Program Szokujące potrawy
Autor: mat. pras. Travel Channel Jarek Nowak nie boi się wyzwań kulinarnych

Premierowy cykl kanału Travel Channel zabierze widzów na niezwykłą wyprawę. Ruszymy tropem szokujących potraw, nieznanych Polakom z ich rodzimych stołów. Gospodarzem nowej serii jest Jarek Nowak, antropolog, znawca wielu kultur i miłośnik egzotycznych krajów. Przemierzył Tajlandię motocyklem, mieszkał pośród Papuasów na Nowej Gwinei. Posiada doświadczenie w produkcji telewizyjnej. Współpracował m.in. przy organizacji kilku planów zdjęciowych programu „Kobieta na krańcu świata”.

Prowadzący zatrzyma się w wybranych miastach, by poznać ich kulinarne tradycje oraz spróbować niezwykłych potraw. Pozna lokalnych kucharzy, hodowców, rybaków, dostawców niecodziennych produktów. Odwiedzi też targi i bazary, gdzie spróbuje najdziwniejszych dań przyrządzanych na ulicy. Dowie się, w jaki sposób kuchnia danego rejonu jest związana z naturalnymi bogactwami i historią. Prowadzący pojedzie się do m.in. Wietnamu, Kambodży i Singapuru.

W premierowym odcinku wybierzemy się do Peru, by odkryć jedne z najbardziej szokujących potraw na świecie. Jarek Nowak odwiedzi Iquitos, miasto położone nad Amazonką, do którego nie prowadzi żadna droga lądowa. W poszukiwaniu ekstremalnych doznań smakowych dotrze na targ, gdzie handluje się produktami prosto z dżungli. Oprócz żółwi, krokodyli, ryb i robaków można dostać tam magiczne zioła i mikstury na różne przypadłości. Prowadzący odwiedzi też plemię, którego najsłynniejszym przysmakiem jest… małpa. W jego menu znajdą się również żółwie jaja, jelito z pełną zawartością i ostra zupa z ryby karaczama. Czy Jarek Nowak będzie w stanie spróbować wszystkich potraw? Jak zaskoczą go lokalne przysmaki?