Nowe menu w restauracji Stixx - sprawdziliśmy dla Was!
Grill & bar Stixx na warszawskim Placu Europejskim to miejsce nowoczesne, modne i bardzo smaczne! Warto tam zajść i spróbować nowego menu przygotowanego przez Michała oraz Jakuba Budnika - braci i szefów kuchni. Przyznamy, że podbiło nasze podniebienia.
Podczas naszej wizyty w Stixx mieliśmy okazję zapoznać się z propozycjami szefów, które znajdą się w nowej odsłonie restauracyjnego menu. Posiłek zaczęliśmy od kieliszka szampana Moët & Chandon Brut Imperial, pochodzącego z butelki specjalnie dedykowanej dla Stixx. Przystawka, czyli carpaccio z wołowiny Wagyu 9+ Kobe style z marynowanymi karczochami i orzechami pinii to elegancka kompozycja wyśmienitej wołowiny i podkreślających jej smak dodatków.
Po carpaccio nasz kubki smakowe rozpieściło risotto z delikatną smażoną grasicą oraz suszonymi smardzami. Idealnie maślany smak ryżu doskonale komponował się z aromatycznymi smardzami, a razem stanowiły doskonałe tło dla kawałków smażonej grasicy.
Prawdziwą furorę zrobiła także przepiórka z pieca tandoor marynowana w jogurcie, imbirze, czosnku oraz indyjskich przyprawach przygotowana przez hinduskiego Szefa Sekcji Indyjskiej - Lala Prasad Niure.
Danie główne, czyli selekcja steków z polskiej wołowiny było okazją do porównania sezonowanego na sucho steku t-bone z sezonowanym na mokro stekiem rib eye. Wybornemu mięsu towarzyszyły 3 doskonałe sosy.
Grand dessert, który stanowił zwieńczenie posiłku, to wybór cudownych słodyczy, które zaspokoją apetyt każdego łasucha.
Każdemu daniu towarzyszyły wina dobrane przez sommeliera.