Mateusz Gessler odkrywa smaki Australii z Jacob's Creek

2016-10-13 17:19

Z czym kojarzy się Australia? Zwykle z egzotycznymi zwierzętami, dzikim interiorem czy imponującą operą w Sydney. Tymczasem Australia to także znakomita kuchnia oraz wiele inspiracji kulinarnych. Mateusz Gessler wraz z marką win Jacob's Creek odkrywa smaki antypodów.

Mateusz Gessler odkrywa smaki Australii z Jacob's Creek
Autor: materiały prasowe Jacob's Creek Wojciech Cyran i Mateusz Gessler

Kuchnia australijska, czyli jaka?

Współczesna kuchnia australijska zaczęła kształtować się wraz z przybyciem Anglików oraz emigrantów z państw europejskich. Przywieźli oni ze sobą przede wszystkim dania mięsne i z takich warzyw, jak ziemniaki, marchewka czy groszek. Dziś jednak kuchnia Australii jest bardziej zróżnicowana. Są w niej i ślady kuchni włoskiej, i egzotyka Dalekiego Wschodu, a do tego akcenty aborygeńskie. Australijczycy lubią łączyć smaki, na nowo też odkrywają tradycje kulinarne rdzennych mieszkańców kontynentu – Aborygenów.

Australijskie wina

Australia to jeden z największych na świecie producentów win, dzielący się na 60 regionów winiarskich. Najbardziej cenione są trunki z doliny Barossy. To właśnie stamtąd pochodzą wina marki Jacob's Creek.

Wino Jacob's Creek ze szczepu shiraz doskonale pasuje do mięs czerwonych, chardonnay – ryb i drobiu, a moscato – do deserów. O tym, jak perfekcyjnie dobierać wina do posiłków, mówi nowa kampania Jacob's Creek z Mateuszem Gesslerem jako ambasadorem marki.

Mateusz Gessler wspólnie z Wojtkiem Cyranem, Ambasadorem Win Jacob's Creek, i innymi zaproszonymi gośćmi odkrywają Australią, a przede wszystkim smaki i kulturę "szóstego kontynentu". Podróże są na bieżąco rejestrowane na filmach wideo dostępnych na stronie Jacob's Creek i na Facebooku.

"Odkrywanie nowych smaków to jedna z największych przyjemności płynących z gotowania, a niezaspokojona ciekawość to nieodłączny element pracy szefa kuchni i restauratora" – opowiada Mateusz Gessler, ambasador kampanii Jacob’s Creek. "Dania z kurczaka, ryb czy owoców morza każdy z nas może śmiało przygotować w domu, ale z dodatkiem australijskiej egzotyki, której znakomitym dopełnieniem są wina Jacob’s Creek" – dodaje.

źródło: mat. prasowe Jacob's Creek