Coffe pairing - kawa z 4 stron świata. Jaką kawę dobrać do śniadania?

2016-09-14 14:41

Czy znacie powiedzenie "nie po to Pan Bóg stworzył kawę czarną i gorzką, aby ją zabielać i słodzić"? Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że smak i aromat kawy są wyjątkowe i żadne dodatki nie powinny tego przysłaniać, czemu jednak nie mogą ich wzbogacać? 

cafe-1618628_1920.jpg
Autor: pixabay.com Kulinarne podróże tropem kawy.

Kawa, która przywodzi na myśl wspomnienia

Zdarzyło ci się kiedyś po powrocie z Francji usiąść do śniadania i zatęsknić za pieczoną bagietką i cafe au lait? A może szkocka whiskey sprawiła, że w tęsknocie za Irlandią poszedłeś do najbliższej kawiarni i zamówiłeś Irish coffee? A Niemcy? Czy jedząc podpłomyki z czerwoną kapustą i gruszką nie zatęskniłeś za słodkim smakiem czekolady rozpływającym się w gorącej kawie? Chyba, że wolisz aromat kwiatów lub owoców i na myśl o Sztokholmie od razu masz ochotę na kulinarny powrót do modnych szwedzkich kawiarni? 

Co kraj to... kawa

Wszystkie państwa na świecie łączy tradycja porannej "małej czarnej", która przybiera najrozmaitsze rozmiary i walory smakowe. W każdym kraju, który odwiedzasz, masz niezwykłą szansę poznać walory jego kuchni i wspaniałej kawy, która po powrocie z podróży przywiedzie na myśl barwne wspomnienia.

Trudno byłoby oczywiście oddzielić kawę od posiłków, czyli przeważnie śniadań, podczas których spożywa się tę sporządzoną z palonych ziaren rozkosz. Nie do każdego dania jednak pasują wszystkie rodzaje kawy. W jaki sposób zatem przygotować posiłek, który pozwoli przenieść się, chociaż na chwilę, w inny zakątek świata?

Coffee pairing

To idea łączenia kawy z jedzeniem. Dzięki specjalnej akcji od Nespresso i Marcie Greber - blogerki tworzącej bloga pt. "Co dziś zjem na śniadanie", na stronie internetowej www.rozbudzswojporanek.pl możemy znaleźć niezwykłe kulinarne inspiracje z różnych stron świata, do których baristka dopasowuje odpowiedni rodzaj kawy, najczęściej spożywanej w danym zakątku Ziemi.

Kawa z 4 stron świata

Roma, Arpeggio, Livanto - są to typowo włoskie kawy - gęste i mocne, zawierające dużą ilość goryczki. - W klasycznych kawach [z tego regionu] znajdziemy najczęściej aromaty orzechów i gorzkiej czekolady, a w posmaku migdały. - mówi Anna Oleksak, Coffe Ambasador w firmie Nespresso.

Rosabava de Colombia, Bukeela ka Etiopia -  zarówno Niemcy jak i Szwedzi wolą pić kawy o większej objętości, np. w formie lungo, jednak nasi zachodni sąsiedzi zamiast cukru dodają do nich czekoladę. Szwedzi natomiast, jak mówi Anna Oleksak - coraz częściej wybierają także aromaty owocowe i kwiatowe. Takie kawy serwuje się w modnych kawiarniach w Sztokholmie, Goteborgu i Malmo.

Indriva from India, Kaazar, Dharkan - te kawy posiadają korzenne i pikantne armoaty, wzbogacone dodatkowo szczyptą oryginalnego kakao.

Nespresso

Jeżeli masz ochotę przywołać swoje wspomnienia z wakacji, wybierz się do firmowego sklepu Nespresso i skosztuj niezwykłej kawy, która w połączeniu z odpowiednim śniadaniem, przeniesie cię chociaż na chwilę do ulubionego miejsca wypoczynku.

Z mat. prasowych Nestle Nespresso SA

Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?

Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa