Już są w Polsce. Ta restauracja serwuje pizzę i burgery z owadami
Wielbiciele kulinarnych eksperymentów już mogą spróbować, jak smakują burgery i pizza z dodatkiem prażonych insektów. To pierwsza taka oferta w Polsce, która dostępna jest w sieci polskich restauracji.
Burgery i pizza z prażonymi insektami
Sieć restauracji 7 Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit – Slow Food Burgers wprowadziła do swojego menu oryginalnego burgera. W bułce Brioche znalazła się sezonowana wołowina, ser cheddar, pomidor, ogórek konserwowy oraz czerwona cebula. Specjalnym dodatkiem są jadalne i uprażone owady mącznika młynarka, które mają smakować jak pomidory z ziołami. Za burgera trzeba zapłacić 39 zł. Oferta jest limitowana, więc trzeba się pospieszyć.
Oprócz burgerów goście restauracji Frentzza – Pizza & Friends, należącej do sieci, mogą zjeść pizzę Vermi z rzemieślniczej mąki. W jej składzie znalazła się włoska mozzarella, suszone pomidory, oliwki, kukurydza, bazylia i chili grys oraz ostry sos pomidorowy. Uzupełnieniem dania są prażone pomidorowo-ziołowe insekty. Tego typu pizza to typowy street food z Tajlandii, gdzie owady spożywa się od lat. Ta oferta również jest limitowana, a za jedną pizzę trzeba zapłacić 39 zł.
Mąka z insektów w Unii Europejskiej
Na początku tego roku unijni komisarze dali zielone światło na dystrybucję produktów wytwarzanych z mąki ze świerszcza domowego. W czym jest mąka z robaków? Według unijnych dyrektyw producenci mogą dodawać mąkę z insektów do wieloziarnistych chlebów i bułek, zbożowych batonów, herbatników, ciasteczek oraz przetworów mięsnych i zup. Już teraz w sklepach stacjonarnych i internetowych można kupić różne artykuły z dodatkiem owadziej mąki.