Giacomo Canteri w gronie nominowanych do światowego rankingu GELATO FESTIVAL 2019
Giacomo Canteri, włoski mistrz gelato z „Limoni” w Warszawie, znalazł się w gronie 23 mistrzów lodziarstwa zakwalifikowanych do światowego Top 40 Florencja, marzec 2019.
Gelato z warszawskiej lodziarni „Limoni” to lody rzemieślnicze najwyższej światowej klasy. Mistrz Gelato - Giacomo Canteri, urodzony we Włoszech, a mieszkający w Polsce, znalazł się w gronie 23 mistrzów gelato, którzy mają szansę na wygranie Gelato Festival World Ranking. W tym międzynarodowym prestiżowym konkursie wyłaniani są najlepsi mistrzowie lodów - gelato na świecie. Zorganizowany przez Gelato Festival, w czasie 10 edycji wydarzenia ranking został ogłoszony przez Sigep, w Rimini, we Włoszech w obecności wielu „najlepszych z najlepszych” mistrzów lodów gelato.
Giacomo Canteri osiągnął sukces wygrywając „przystanek” warszawski Gelato Festival w 2017 roku, a następnie, zajął 3. miejsce w europejskim finale. Znalazł się w finale „All Stars” we wrześniu 2018 roku we Florencji, prezentując wyjątkowy smak lodów zatytułowanych „Inne Lemon Curd” – z cytryn z Sorrento, lodów i białej czekolady. Próbowaliśmy tych lodów i możemy zapewnić, że to połączenie łagodnej czekolady, śmietanki i orzeźwiającej nuty cytrusowej jest absolutnie fantastyczne.
W Gelato Festival World Ranking wzięło udział ponad 380 twórców lodów rzemieślniczych - gelato z 3 kontynentów. Konkurowali o miejsce w grupie najlepszych „Top 40” najlepsi, z ponad 100 tysięcy „lodziarzy” na świecie. Uczestnicy konkursu którzy uzyskiwali najwyższe oceny i noty Jury otrzymywali punkty przeliczone i zwizualizowane jako „korony” - symbol zwycięstwa w rankingu. W klasyfikacji można było zdobyć od 1 do 5 koron symboli jakości i wygranej.
Aktualnie mamy 23 „koronowanych” mistrzów gelato: wśród nich 16 zdobyło jedną koronę, 5 dwie korony (Paolo Pomposi, Massimiliano Scotti, Francesco Mastroianni, Bella Gelateria, Fabrizio Fenu) a 2 trzy korony (Roman Eugenio Morrone and the Veronese Giovanna Bonazzi). Rywalizacja jest bardzo ostra.
Miłośników lodów zapraszamy na warszawski przystanek już 8-9 czerwca w Warszawie!