Festiwal kulinarny Grimbergen Taste już od 8 października
Prawdziwa gratka dla miłośników dobrego jedzenia i piwa – 8 października rusza festiwal kulinarny Grimbergen Taste. W wybranych restauracjach można posmakować menu skomponowanego zgodnie z zasadami beer & food pairing.
Beer & food pairing to sztuka dobierania piwa do posiłku – na podobnych zasadach, jak łączy się jedzenie z winem. A jak to wygląda w praktyce? Najlepiej sprawdzić samodzielnie, biorąc udział w festiwalu Grimbergen Taste. W wybranych restauracjach będzie dostępne specjalne menu degustacyjne składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Każdy z posiłków będzie zaś podany z dobranym do niego piwem.
Festiwal Grimbergen Taste rusza w sobotę 8 października. Biorą w nim udział restauracje z sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Gdyni, Poznania, Wrocławia i Rzeszowa. Więcej informacji można znaleźć w serwisie zomato.com albo na Facebooku na stronie wydarzenia Grimbergen Taste.
Jedzenie plus piwo – menu
Festiwalowe menu składa się z trzech dań. Przystawka, czyli startery na bazie wędlin dojrzewających i różnych sałat, będzie podana z piwem Grimbergen Blonde. Danie główne pojawi się w duecie z piwem Grimbergen Double z nutami korzennymi. Deser zaś można będzie popijać piwem pszenicznym Grimbergen Blanche.
źródło: mat. prasowe