E.Leclerc ze strategią na rzecz zdrowego odżywiania
E.Leclerc podczas IV Targów Produktów Spożywczych ogłosił plan rozwoju oferty związanej ze zdrową dietą i zdrowym stylem życia. To ważna informacja dla wszystkich osób z nietolerancjami pokarmowymi oraz wszystkich tych, którzy świadomie rezygnują z mięsa na rzecz produktów roślinnych. Grupa E.Leclerc zadeklarowała także wycofanie ze sprzedaży do 2020 roku jednorazowych artykułów plastikowych marki własnej. To dobry krok w stronę ochrony naszego wspólnego środowiska naturalnego.
E.Leclerc poszerza wybór produktów bio, bezglutenowych i dla wegetarian
Celem E.Leclerc na najbliższe lata jest wzbogacenie oferty żywności bio, propozycji dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, a także produktów pochodzenia roślinnego. Plany grupy zakładają podwojenie asortymentu marki własnej w tych kategoriach do 2020 roku oraz wzmocnienie współpracy z producentami zdrowej żywności.
– Jako jedna z pierwszych sieci w Polsce, wprowadziliśmy do naszych sklepów działy z żywnością ekologiczną, które stale rozbudowujemy. Jak potwierdzają eksperci agencji badawczej Nielsen, Polacy coraz chętniej chcą sięgać po tego rodzaju produkty, dlatego obecnie jest to jeden z głównych obszarów rozwoju E.Leclerc, na który mamy konkretny plan – mówił.
Do 2020 roku znacząco wzrośnie liczba certyfikowanych produktów ekologicznych marki własnej Bio Village, których obecnie jest niemal 130. Plan poszerzenia asortymentu zakłada jego zwiększenie do 250 pozycji. Klienci mogą także liczyć na wzbogacenie oferty serii NAT&vie pochodzenia roślinnego, przeznaczonych dla wegetarian. Liczba produktów wzrośnie tu z 21 do 50. E.Leclerc zdecydowanie rozbuduje także markę własną dedykowaną osobom z nietolerancją glutenu, która aktualnie obejmuje 14 pozycji. Do 2020 roku będzie ich 40, z czego znaczną część będzie stanowiło pieczywo. Oprócz wzbogacenia wyboru zdrowej żywności, pięciokrotnie zwiększy się także liczba ekologicznych środków czystości marki Uni Vert, których docelowo będzie 30.
Plany dotyczące obszaru private labels to jeden z celów E.Leclerc w kontekście oferty zdrowej żywności. Kolejnym dążeniem jest wzmocnienie współpracy z producentami tej kategorii. Właśnie zakończone IV Targi Produktów Spożywczych były okazją do zaprezentowania propozycji dostawców współpracujących z E.Leclerc w tym obszarze. W połączeniu z prozdrowotnymi produktami marki własnej, będzie ona stanowiła jedną z najbogatszych propozycji na rynku.
Proekologiczna deklaracja E.Leclerc
Ogłoszeniu strategii E.Leclerc związanej ze zdrowiem, towarzyszyło przedstawienie planów dotyczących ochrony środowiska. Do 2020 roku wycofane zostaną ze sprzedaży w sklepach grupy jednorazowe produkty plastikowe marki własnej. Będą to między innymi: słomki do napojów, patyczki do uszu oraz sztućce, talerze czy kubki.
– Decydując się na ten krok, pokazujemy, że nie tylko reagujemy na wzrost świadomości konsumenckiej, ale chcemy również uczestniczyć w jej budowaniu. Wierzymy, że dzięki tej decyzji wpłyniemy na postawy naszych klientów oraz w konsekwencji – na zmniejszenie zanieczyszczenia mórz i oceanów – powiedział Jean-Philippe Magré, prezes zarządu E.Leclerc Polska.
Na zakupach liczy się naturalność
Prezentacja strategii grupy E.Leclerc odbyła się podczas . Przedstawienie planów, poprzedził panel ekspercki z udziałem przedstawicieli agencji badawczej Nielsen. Należący do niej analitycy zaprezentowali dane, z których wynika, że aż 61 proc. Polaków szuka w ofertach sklepów żywności z krótką listą składników. Wzrastającą świadomość konsumentów potwierdza również fakt, że 72 proc. z nich uważa produkty bez sztucznych dodatków za zdrowsze. Jak stwierdzili eksperci Nielsena, odpowiedzią na te potrzeby powinno być obniżenie zawartości niepożądanych składników w żywności, poszerzenie oferty prozdrowotnej oraz pozyskiwanie odpowiednich certyfikatów świadczących m.in. o ekologicznej produkcji czy wysokiej jakości wyrobów.