Beszamel poleca książkę „Wegetariańska Sycylia”. Mnóstwo przepisów na sycylijskie przysmaki bez mięsa
„Wegetariańska Sycylia” to książka dla wszystkich, którzy kochają prawdziwą, pełną smaków i aromatów włoską kuchnię. Znalazły się w niej przepisy na tradycyjne potrawy z Sycylii w wersji wegetariańskiej.
W książce „Wegetariańska Sycylia” Francesci Maugeri Holmström znalazły się nie tylko przepisy kuchni sycylijskiej. Pochodząca z tej włoskiej wyspy autorka zdradza swoje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa. Jak sama opowiada, jedzenie w jej rodzinnym domu było owiane sławą, a jej babcia uchodziła za prawdziwą kulinarną mistrzynię. Dom wypełniały gościnność i miłość do gotowania.
Przyrządzając posiłki w domu babcia wraz z innymi kobietami bez przerwy rozprawiały o najlepszych przepisach, produktach, najsmaczniejszych lodach, życiu, miłości i codziennych sprawach. Od kiedy zamieszkała w Szwecji i przeszła na weganizm, uwielbia wyczarowywać wege odpowiedniki tradycyjnych sycylijskich dań. Właśnie takie przepisy znalazły się w książce „Wegetariańska Sycylia”.
Sycylijską kuchnię tworzą lokalne produkty, takie jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy. Potrawy są nieskomplikowane, pyszne i zdrowe, w których wyczuwalna jest rozkoszna nuta sycylijskiego hedonizmu. Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili to tylko kilka wybranych przepisów, które znalazły się w książce kulinarnej Francesci Maugeri Holmström.
Książkę „Wegetariańska Sycylia” można kupić w wielu renomowanych księgarniach stacjonarnych i internetowych.