Smaczelina - czym jest mangostan właściwy?

2018-01-29 9:03

Smaczelina, żółtopla, żółciecz, garcynia, mangostan właściwy - oto niektóre z nazw jednego z owoców egzotycznych, który ze względu na swój smak śmiało moglibyśmy nazwać rajskim. Jak wygląda? Jak smakuje? Jakie ma właściwości?

owoce_swiata_co_to_jest.jpg
Autor: pixabay.com Ten owoc może nie wygląda bardzo efektownie, ale smakuje wyśmienicie.

Spis treści

  1. Gdzie rośnie mangostan, jak smakują jego owoce?
  2. Mangostan - zalety

Gdzie rośnie mangostan, jak smakują jego owoce?

Mangostan pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jest to drzewo osiągające do 25 metrów wysokości. Jego owoce są ciemnofioletowe. Z reguły osiągają wielkość od 4 do około 7 centymetrów. Pokryte są twardą i suchą skórką. Ich smak można określić jako mieszankę smaków pomarańczy, ananasa i moreli. Owoc jest bardzo trudny do przechowywania i transportu. Jest zdatny do jedzenia jedynie przez kilka dni.

Mangostan - zalety

Dlaczego jednak naprawdę warto go zakupić? Mangostan ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, a także zawiera duże ilości witamin i minerałów. Ludność krajów Azji nazywa go królową owoców, zapewne nie tylko ze względu na jego walory smakowe i odżywcze, ale również na wszechstronne zastosowanie. Z tłuszczu zawartego w nasionach żółtopli (bo tak też nazywana jest smaczelina) wytwarza się mydło, a drewno mangostanu chętnie wykorzystują rzeźbiarze.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE