Smaczelina - czym jest mangostan właściwy?
Smaczelina, żółtopla, żółciecz, garcynia, mangostan właściwy - oto niektóre z nazw jednego z owoców egzotycznych, który ze względu na swój smak śmiało moglibyśmy nazwać rajskim. Jak wygląda? Jak smakuje? Jakie ma właściwości?
Spis treści
Gdzie rośnie mangostan, jak smakują jego owoce?
Mangostan pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jest to drzewo osiągające do 25 metrów wysokości. Jego owoce są ciemnofioletowe. Z reguły osiągają wielkość od 4 do około 7 centymetrów. Pokryte są twardą i suchą skórką. Ich smak można określić jako mieszankę smaków pomarańczy, ananasa i moreli. Owoc jest bardzo trudny do przechowywania i transportu. Jest zdatny do jedzenia jedynie przez kilka dni.
Mangostan - zalety
Dlaczego jednak naprawdę warto go zakupić? Mangostan ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, a także zawiera duże ilości witamin i minerałów. Ludność krajów Azji nazywa go królową owoców, zapewne nie tylko ze względu na jego walory smakowe i odżywcze, ale również na wszechstronne zastosowanie. Z tłuszczu zawartego w nasionach żółtopli (bo tak też nazywana jest smaczelina) wytwarza się mydło, a drewno mangostanu chętnie wykorzystują rzeźbiarze.