Jak smażyć ryby?
2016-11-14
16:53
Dobrze usmażona ryba ma chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Aby doskonale przyrządzić taki przysmak, trzeba właściwie rybę przygotować i usmażyć w odpowiednim tłuszczu oraz w określonym czasie.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Jak smażyć ryby krok po kroku?
W zależności od tego, czy smażymy rybę mrożoną czy świeżą, to postępujemy według konkretnych wskazówek:
- Ryby mrożone trochę rozmrażamy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Ważne, by pozostawić odrobinę glazury na skórze. W przeciwnym razie ryba rozpadnie się na patelni.
- Jeśli mamy rybę świeżą, to oczyszczamy ją, myjemy i również osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Ryby dobrze smażą się na patelniach żeliwnych.
- Zanim rybę położymy na patelni, to pół godziny wcześniej można namoczyć ją w mleku (wówczas będzie miała delikatny smak) lub oprószyć solą, pieprzem i obłożyć plastrami cytryny. Następnie obtaczamy ją w mące i wrzucamy na rozgrzany olej roślinny.
- Na patelnię średniej wielkości najlepiej wylać trzy-cztery łyżki tłuszczu.
- Obsmażamy rybę po 5-7 minut na każdej ze stron.
- Jeśli na patelni jest kilka sztuk przysmaku, to pamiętajmy, by nie układać ich zbyt ciasno, bo usmażą się nierównomiernie.