Jak smażyć ryby?

2016-11-14 16:53

Dobrze usmażona ryba ma chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Aby doskonale przyrządzić taki przysmak, trzeba właściwie rybę przygotować i usmażyć w odpowiednim tłuszczu oraz w określonym czasie.

jak-smazyc-ryby-krok-po-kroku.jpg
Autor: photos.com Sekrety smażenia ryb.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Jak smażyć ryby krok po kroku?

W zależności od tego, czy smażymy rybę mrożoną czy świeżą, to postępujemy według konkretnych wskazówek:

  • Ryby mrożone trochę rozmrażamy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Ważne, by pozostawić odrobinę glazury na skórze. W przeciwnym razie ryba rozpadnie się na patelni.
  • Jeśli mamy rybę świeżą, to oczyszczamy ją, myjemy i również osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Ryby dobrze smażą się na patelniach żeliwnych.
  • Zanim rybę położymy na patelni, to pół godziny wcześniej można namoczyć ją w mleku (wówczas będzie miała delikatny smak) lub oprószyć solą, pieprzem i obłożyć plastrami cytryny. Następnie obtaczamy ją w mące i wrzucamy na rozgrzany olej roślinny.
  • Na patelnię średniej wielkości najlepiej wylać trzy-cztery łyżki tłuszczu.
  • Obsmażamy rybę po 5-7 minut na każdej ze stron.
  • Jeśli na patelni jest kilka sztuk przysmaku, to pamiętajmy, by nie układać ich zbyt ciasno, bo usmażą się nierównomiernie.