Fromage party. Jakie sery i jakie wina podać na przyjęciu w stylu francuskim?

2016-11-14 17:26

Francuskie fromage party - menu jest całkiem proste – sery i odpowiednie wina. Dlaczego wino? Bo odpowiednio dobrane podkreśla smak serwowanych serów. Takie przyjęcie jest wykwintne i oryginalne. Sprawdź, jak je przygotować.

ser-na-przyjecie-przyjecie-serowe-sery-na-przyjecie-jakie-wybrac.jpg
Autor: pixabay.com Sery mogą stanowić główne danie przyjęcia.

Spis treści

  1. Fromage party
  2. Fromage party
  3. Jak podawać sery?
  4. Jak podawać wino?
  5. Co zrobić z serami po przyjęciu?

Fromage party

Przygotowanie fromage party ma wiele zalet. Największą są krótkie przygotowania – około 30 minut. A później, podczas serowego przyjęcia, gospodyni nie musi trwać na stanowisku w kuchni, tylko przebywa z gośćmi. Różne gatunki serów można przygotować bowiem wcześniej – na przykład w postaci koreczków lub tac z kawałkami serów -  pamiętając tylko, jakie gatunki win powinny im towarzyszyć.

Fromage party

Przygotowanie fromage party ma wiele zalet. Największą są krótkie przygotowania – około 30 minut. A później, podczas serowego przyjęcia, gospodyni nie musi trwać na stanowisku w kuchni, tylko przebywa z gośćmi. Różne gatunki serów można przygotować bowiem wcześniej – na przykład w postaci koreczków lub tac z kawałkami serów -  pamiętając tylko, jakie gatunki win powinny im towarzyszyć.

Do serów typu ementaler podaje się czerwone wino wytrawne (np. burgundzkie) lub piwo.

Do serów Gruyere i typu brie zestaw napitków jest podobny jak do ementalera. 

Do sera Roquefort podajemy tylko czerwone wino wytrawne. 

Do serów typu Camembert pasują wytrawne wina białe i czerwone (może być na przykład Riesling), podobnie do serów topionych.

Jak podawać sery?

Sery podaje się bez opakowania w całości, na talerzu, ale najlepiej na drewnianej desce. Przed podaniem sery powinny od 2-3 godzin znajdować się w temperaturze pokojowej (sery zbyt schłodzone nie mają głębi smaku). Półmiski/deski z serami ozdabia się winogronami, liśćmi winogron i orzechami. Można sobie pozwolić na fantazję i ozdobić je suszonymi śliwkami, morelami i migdałami. Trzeba tylko pamiętać, by wszelkie dodatki nie były zbyt aromatyczne i dominowały nad zapachem serów.

Jak podawać wino?

Wina i piwo ustawia się przy odpowiednich gatunkach sera. Do każdego półmiska trzeba dołączyć nóż, by goście sami mogli kroić sobie kawałki serów. W centralnym punkcie należy ustawić koszyk z pieczywem (najlepiej ze świeżą bułką, np. bagietką, lub z grzankami).

Co zrobić z serami po przyjęciu?

Z serów pozostałych po przyjęciu można zrobić fondue, użyć je do sałatek zawierających np. sałatę rucolę, pieczone mięso, pomarańcze i pokrapiając creme balsamico, będą dobrym dodatkiem do zup o konsystencji kremu lub mięsnych sosów z dodatkiem suszonych śliwek.