Orkiszowe bułeczki z czarnuszką i kminkiem dla alergików
2021-03-31
średni
120 min
4
Orkiszowe bułeczki to doskonała propozycja dla małych alergików, ale nie tylko. Nie zawierają mleka krowiego, ani pszenicy modyfikowanej. Partię bułek można podzielić na każdy dzień tygodnia i zamrozić. Po rozmrożeniu są naturalnie puszyste i świeże jeszcze przez kilka godzin.
SKŁADNIKI
- pół kg mąki orkiszowej (typ 700)
- 7 g drożdży instant
- szklanka przegotowanej wody
- 250 ml mleka roślinnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- kminek
- czarnuszka
- 1 jajo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko lekko podgrzej, zmieszaj z oliwą, cukrem i solą, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Kiedy płyn osiągnie temperaturę pokojową, wylej go na mąkę wymieszaną z drożdżami i zagniataj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
- Uformuj z niego kulę i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Po co najmniej 60 minutach wyjmij ciasto, uformuj z niego 10 okrągłych bułeczek i odstaw na kolejne 30 minut, żeby wyrosły.
- Po tym czasie posmaruj każdą z bułeczek rozmąconym jajkiem i posyp ziołami: czarnuszką lub kminkiem.
- Bułeczki piecz około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 st. z włączoną funkcją termoobiegu.