Orkiszowe bułeczki z czarnuszką i kminkiem dla alergików
      2021-03-31
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          120 min
      
      
        
          4
      
    Orkiszowe bułeczki to doskonała propozycja dla małych alergików, ale nie tylko. Nie zawierają mleka krowiego, ani pszenicy modyfikowanej. Partię bułek można podzielić na każdy dzień tygodnia i zamrozić. Po rozmrożeniu są naturalnie puszyste i świeże jeszcze przez kilka godzin.
SKŁADNIKI
- pół kg mąki orkiszowej (typ 700)
 - 7 g drożdży instant
 - szklanka przegotowanej wody
 - 250 ml mleka roślinnego
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - łyżeczka soli
 - łyżka cukru
 - kminek
 - czarnuszka
 - 1 jajo
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko lekko podgrzej, zmieszaj z oliwą, cukrem i solą, aż cukier całkowicie się rozpuści.
 - Kiedy płyn osiągnie temperaturę pokojową, wylej go na mąkę wymieszaną z drożdżami i zagniataj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
 - Uformuj z niego kulę i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Po co najmniej 60 minutach wyjmij ciasto, uformuj z niego 10 okrągłych bułeczek i odstaw na kolejne 30 minut, żeby wyrosły.
 - Po tym czasie posmaruj każdą z bułeczek rozmąconym jajkiem i posyp ziołami: czarnuszką lub kminkiem.
 - Bułeczki piecz około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 st. z włączoną funkcją termoobiegu.