Budyniowy omlet czekoladowy z bananem
2021-03-29
łatwy
12 min
4
Budyniowy omlet czekoladowy z bananem, to doskonałe śniadanie na słodko. Przy czym nie używamy do jego sporządzenia rafinowanego cukru, a opieramy się na naturalnej słodyczy bananów, migdałów i czekolady.
Przepis pochodzi z książki: Bez cukru #kasiuniagotuje [67 słodkich przepisów dla całej rodziny] Katarzyny Burzyńskiej-Sychowicz
SKŁADNIKI
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 2 i 1/2 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
- 1/2 banana
- 1 łyżka mleka migdałowego
- 1 łyżka płatków owsianych
- olej kokosowy do smażenia
- do dekoracji: roztopione z chlustem mleka migdałowego 3-4 kostki gorzkiej czekolady, maliny świeże lub mrożone
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubijamy, łączymy z żółtkami, mąką gryczaną, kakao i budyniem.
- Banan blendujemy z mlekiem migdałowym i płatkami owsianymi. Dodajemy do masy.
- Omlet smażymy na oleju kokosowym, pod przykryciem, z dwóch stron. Dekorujemy malinami i gorzką czekoladą.