Wanilia: co to za roślina? Właściwości wanilii
Wanilia to ciepłolubna roślina z rodziny storczykowatych. W naszym kraju można zobaczyć ją w szklarniach ogrodów botanicznych (np. w Warszawie). To roślina o urzekającym aromacie używanym w kuchni i do produkcji kosmetyków.
Wanilia to roślina ciepłolubna z rodziny storczykowatych występująca głównie na półkuli południowej (Ameryka Południowa, Afryka Środkowa, Azja Południowa). Wanilia to roślina pnąca, która swoje wielometrowe wijące się pędy opiera na większych i mocniejszych drzewach rosnących w klimacie tropikalnym. Zdobią ją średniej wielkości gładkie liście. W okresie kwitnienia pojawiają się na niej pachnące kwiaty. Jednak największą ciekawostką są dostępne w sprzedaży laski wanilii.
Laski wanilii: skąd?
Skąd one się biorą? To owoce wanilii, które po zerwaniu poddawane są procesowi fermentacji oraz suszenia. Po takich zabiegach z brązowawego lub nawet zielonego koloru przybierają wyraźnie ciemną barwę i niewielki kształt. W warunkach naturalnych wanilia zapylana jest przez określony gatunek pszczół. Jednak coraz więcej jest plantacji wanilii, gdzie rolę naturalnych zapylaczy przejmują ludzie, którzy pędzlują kwiaty specjalnym specyfikiem. A wszystko to po to, by uzyskać więcej cennych owoców, które mają zastosowanie w kuchni i przemyśle kosmetycznym.