Grzyby świeże lub suszone w cieście naleśnikowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Grzyby - zarówno świeże, jak suszone - doskonale smakują zanurzone przed smażeniem w cieście nieco gęściejszym niż klasyczne ciasto naleśnikowe. Tak przygotowane grzyby suszone są w niektórych regionach Polski tradycyjnym daniem wigilijnym.
SKŁADNIKI
- 30 dag świeżych lub 12 dag suszonych grzybów
- sól, pieprz
- klasyczne ciasto naleśnikowe - nieco gęściejsze, czyli z większą ilością mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże grzyby oczyszczamy i - o ile są duże - dzielimy na mniejsze części, np. ćwiartki lub grube plastry.
- Suszone grzyby dokładnie myjemy, moczymy w wodzie przez 2-3 godziny, a następnie obgotowujemy 30 min, aż będą miękkie.
- Odcedzamy, osuszamy serwetką i postępujemy jak ze świeżymi.
- Doprawiamy grzyby solą i pieprzem.
- Obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście - nieco gęściejszym niż na naleśniki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.