Piernikowe ciasto do góry nogami z gruszkami: obłędnie pyszne, genialnie proste

Piernikowe ciasto do góry nogami z gruszkami: obłędnie pyszne, genialnie proste

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromat korzeni i słodycz gruszek w piernikowym cieście do góry nogami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Piernikowe ciasto  z gruszkami to idealne połączenie smaku pikantnych i cierpkich przypraw korzennych ze słodyczą owocu. Jestem wielką miłośniczką gruszek i uwielbiam to łatwe ciasto do góry nogami z gruszkami. Taki piernik z gruszkami jest obłędnie pyszny i genialnie prosty! Choć wciąż pracuję nad ułatwieniami! 

Składniki

  • Karmelizowane gruszki:

  • 3 łyżki masła

  • 1/3 szklanki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (muscovado)

  • 2 średnie gruszki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

  • Ciasto:

  • 1/2 szklanki 2% mleka

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 duże jajko o temperaturze pokojowej

  • 1/2 szklanki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (muscovado)

  • 1/3 szklanki melasy

  • 1/4 szklanki roztopionego masła

  • 1-1/4 szklanki mąki uniwersalnej

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

  • opcjonalnie lody lub bita śmietana

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. W małym rondelku na średnim ogniu rozpuść masło dodaj brązowy cukier. Rozprowadź na dnie nasmarowanej formy tortowej. Ułóż gruszki na wierzchu.

  • Pora na ciasto: wymieszaj mleko i ocet, odstawić na 5 minut.

  • W dużej misce ubij jajko, brązowy cukier, melasę, roztopione masło i mieszankę mleka, aż dobrze się połączą. W innej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, imbir, sól i goździki.

  • Stopniowo dodawaj do mokrej mieszaniny suche składniki. Ostrożnie nałóż masę na gruszki.

  • Piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona pośrodku wyjdzie czysta.

  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby ciasto przestygło. Dopiero wtedy odwróć ciasto na paterze i zdejmij formę.

  • Ciasto najlepsze jest na ciepło z lodami słony karmel lub w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.

Ocena: 4,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).