Domowe ciasto jogurtowe z czarną porzeczką: łatwy przepis na idealny podwieczorek

Domowe ciasto jogurtowe z czarną porzeczką: łatwy przepis na idealny podwieczorek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe ciasto jogurtowe z dżemem z czarnej porzeczki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowe ciasto jogurtowe z czarną porzeczką ma w sobie uwodzicielską moc. Choć surowe porzeczki mogą się wydawać zbyt cierpkie i kwaśne, to w połączeniu z delikatnym biszkoptem tłuszczowym smakują wybornie. Po prostu wyższy stopień wtajemniczenia w rzemiośle cukierniczym. To idealny przepis na ciasto na rodzinny podwieczorek. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki

  • 1 1/2 szklanki świeżej czarnej porzeczki bez szypułek

  • 1 1/4 szklanki cukru pudru

  • 120 g masła, w temperaturze pokojowej, plus jeszcze trochę do posmarowania formy

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej i jeszcze 1 łyżka do oprószenia formy

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 3/4 łyżeczki soli 

  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej

  • 1 szklanka zwykłego jogurtu, w temperaturze pokojowej

  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od przygotowania dżemu: w małym rondelku wymieszaj 1 szklankę porzeczek, 1/2 szklanki cukru i 1 łyżkę wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj, aż owoce się rozpadną, a konsystencja będzie gęsta i dżemowa, zajmie to od 8 do 10 minut. Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  • Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę keksową posmaruj masłem i oprósz mąką. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj 1 łyżkę mąki z 1/2 szklanki porzeczek i wymieszaj, aby mąka pokryła owoce.

  • W dużej misce utrzyj masło i cukier na lekką i puszystą masę, zajmie to około 3 minut. Dodawaj jajka pojedynczo i ubijaj do połączenia w jednolitą masę. Na przemian dodawaj mieszankę mąki i jogurt, zaczynając od mieszanki mąki, aż do wyczerpania składników i uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i porzeczki w mące. Wymieszaj szpatułką lub łyżką.

  • Połowę ciasta przełóż do przygotowanej formy i wygładź wierzch. Ułóż 2 łyżki schłodzonego dżemu porzeczkowego i użyj noża do masła, aby zmieszać ciasto z dżemem tworząc wiry. Na wierzch wyłóż pozostałe ciasto i ułóż pozostałą 1/4 szklanki dżemu porzeczkowego i ponownie lekko zamieszaj.

  • Piecz na złoty kolor przez około 55 do 65 minut. Ciasto odstawić na około 20 minut do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ocena: 4,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).