Ciasto serowe z morelami i migdałami. UWAGA! Przepis na sernik, który uzależnia!

2021-02-10
Ciasto morelowo-migdałowe
Autor: Shutterstock Ciasto morelowo-migdałowe
łatwy
30 min
4

Ten sernik jest lekki jak puszek, cudownie pachnie i pięknie wygląda. Ser, morele i migdały to świetne połączenie. Jedwabiście gładka i puszysta serowa masa, soczyste i słodkie owoce i chrupiące, nadające teksturę migdały. Naprawdę można się uzależnić. Polecam serdecznie przepis na ciasto serowe z morelami i migdałami.

Jaki spód do sernika?

Ja ten sernik przygotowuję zazwyczaj bez spodu. Jest tak delikatny i lekki, że smakuje jak mus, więc spód wydaje mi się za ciężki do niego. Ale jeśli ktoś woli serniki na spodzie, to oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań. Można go przygotować z herbatników lub z kruchego ciasta.

Polecam również:

Łatwy sernik z 3 składników - jak go zrobić?

Sernik z ksylitolem: pyszne ciasto dla diabetyków

Sernik z malinowym musem

Sernik na czekoladowym spodzie

Zachwycający sernik z kiwi

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 1 kg sera 3-krotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub migdałowego
  • 1 kg moreli
  • 200 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele sparzyć, obrać i przekroić na połówki. Masło roztopić i przestudzić.
  • Jajka ubić z cukrem na jasnożółtą masę.
  • Cały czas miksując dodać przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną i cukier aromatyzowany.
  • Ciasto wylać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (24 cm). Ułożyć na min połówki moreli.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 minut. Po upieczeniu obsypać płatkami migdałowymi.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego