Ciasto serowe z morelami i migdałami. UWAGA! Przepis na sernik, który uzależnia!

Ciasto serowe z morelami i migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto morelowo-migdałowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Ten sernik jest lekki jak puszek, cudownie pachnie i pięknie wygląda. Ser, morele i migdały to świetne połączenie. Jedwabiście gładka i puszysta serowa masa, soczyste i słodkie owoce i chrupiące, nadające teksturę migdały. Naprawdę można się uzależnić. Polecam serdecznie przepis na ciasto serowe z morelami i migdałami.

Składniki

  • 1 kg sera 3-krotnie mielonego

  • 4 jajka

  • 1 kostka masła

  • 1/2 szklanki cukru

  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub migdałowego

  • 1 kg moreli

  • 200 g płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele sparzyć, obrać i przekroić na połówki. Masło roztopić i przestudzić.

  • Jajka ubić z cukrem na jasnożółtą masę.

  • Cały czas miksując dodać przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną i cukier aromatyzowany.

  • Ciasto wylać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (24 cm). Ułożyć na min połówki moreli.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 minut. Po upieczeniu obsypać płatkami migdałowymi.

Jaki spód do sernika?

Ja ten sernik przygotowuję zazwyczaj bez spodu. Jest tak delikatny i lekki, że smakuje jak mus, więc spód wydaje mi się za ciężki do niego. Ale jeśli ktoś woli serniki na spodzie, to oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań. Można go przygotować z herbatników lub z kruchego ciasta.

Ocena: 4