Orzechowe ciasto z polewą z żółtek: łatwy przepis na przepyszny deser

Orzechowe ciasto z polewą z żółtek: łatwy przepis na przepyszny deser
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto orzechowe pokryte polewą żółtkową i dekorowany połówkami orzechów włoskich
łatwy
45 min
4

Uwielbiam łatwe desery i ciasta łatwe do upieczenia. Ten przepis dokładnie pasuje do mojej wizji smacznej i zdrowej kuchni domowej. Ciasto składa się z mąki i mielonych orzechów włoskich, masła (dużo, skorzystajcie więc z promocji), cukru i białka jaj. Białka jaj nadadzą ciastku puszystą konsystencję. Słodka polewa z żółtek to nic innego jak nasz ulubiony kogel-mogel. Po prostu pycha!

 

 

Macie apetyty na więcej ciasteczek? Oto kilka sprytnych przepisów na zdrowsze wersje tradycyjnych przysmaków:

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne

Ciasteczka owsiane z rodzynkami: łatwy przepis bez mąki

Bakaliowe ciasteczka z rumem - pyszne i bez pieczenia

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne według przepisu Reni Jusis [WIDEO]

Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 450 g masła w temperaturze pokojowej
  • 400 g cukru pudru
  • 250 g mielonych orzechów włoskich
  • 250 g mąki uniwersalnej
  • 6 białek jaj (żółtka zachowaj na polewę)
  • Na polewę:
  • 6 żółtek
  • 1 1/2 filiżanki, 180 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Za pomocą miksera ubij masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste.
  • Zmniejsz prędkość miksera i dodaj orzechy włoskie. Następnie dodawaj po 1 łyżce mąki i miksuj.
  • W innej misce ubij białka na sztywną pianę.
  • Dodaj pianę z białek w trzech porcjach do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką od spodu do powierzchni.
  • Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia o wymiarach 23x33 centymetry.
  • Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut lub do zarumienienia. (Jeśli pieczesz w metalowej formie, czas pieczenia jest nieco krótszy niż w szklanym naczyni żaroodpornym).
  • Podczas pieczenia ciasta przygotuj polewę: W misce wymieszaj razem żółtka i cukier puder.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i natychmiast polej ciasto glazurą z żółtek. Za pomocą szpatułki wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 2-3 minuty. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na kolejne 5 minut, aż glazura stwardnieje.
  • Poczekaj, aż ciasto całkowicie ostygnie. Pokrój ciasto w kwadraty, używając bardzo ostrego ząbkowanego noża. Na każdym kawałku połóż połówkę orzecha włoskiego. 
Dlaczego warto jeść daktyle?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej