Ciasto maślane - szybkie i obłędnie pyszne ciasto, idealne do szklanki mleka

Ciasto maślane - szybkie i obłędnie pyszne ciasto, idealne do szklanki mleka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto maślane jest bardzo łatwe do przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto maślane to kwintesencja prostoty. Można je potraktować jako spód do "bogatszego" deseru dodając do niego owoce, powidła lub galaretkę. Ale ja najbardziej lubię je chrupać samo, popijając szklanką mleka. Polecam na słodkie śniadanie.

Składniki

  • 400 g mąki

  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 szczypta soli

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mleka

  • 1 kostka schłodzonego masła

  •  

  • Oraz:

  • 1/2 kostki masła

  • 2 łyżki cukru

  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. w kopczyku zrobić zagłębieni.

  • Do zagłębienia wsypać oba rodzaje cukru i sól, wybić jajka i wlać mleko, przysypać mąką i wymieszać.

  • Na powstałą papkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mocno schłodzone masło.

  • Zagnieść jednolite ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.

  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę posmarowaną tłuszczem lub przykrytą papierem do pieczenia.

  • Na powierzchni ciasta powyciskać spodem łyżeczki niewielkie zagłębienia i ułożyć w nich płatki masła.

  • Całość posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 minut.

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.