Sos chrzanowy z suszonymi morelami i migdałami - aromatyczny dodatek do mięs
Ciasto maślane - szybkie i obłędnie pyszne ciasto, idealne do szklanki mleka

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciasto maślane jest bardzo łatwe do przygotowania.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Ciasto maślane to kwintesencja prostoty. Można je potraktować jako spód do "bogatszego" deseru dodając do niego owoce, powidła lub galaretkę. Ale ja najbardziej lubię je chrupać samo, popijając szklanką mleka. Polecam na słodkie śniadanie.
Składniki
400 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szczypta soli
2 jajka
3 łyżki mleka
1 kostka schłodzonego masła
Oraz:
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. w kopczyku zrobić zagłębieni.
Do zagłębienia wsypać oba rodzaje cukru i sól, wybić jajka i wlać mleko, przysypać mąką i wymieszać.
Na powstałą papkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mocno schłodzone masło.
Zagnieść jednolite ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę posmarowaną tłuszczem lub przykrytą papierem do pieczenia.
Na powierzchni ciasta powyciskać spodem łyżeczki niewielkie zagłębienia i ułożyć w nich płatki masła.
Całość posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 minut.