Zankomity domowy graham
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          0 min
      
      
        
          4
      
    Pieczywo z mąki typu graham zazwyczaj jadamy w postaci bułeczek. Tymczasem domowy chleb typu graham jest również wspaniałym uzupełnieniem menu i bazą do przepysznych kanapek. Jak go upiec w domu?
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki razowej graham
 - 35 g drożdży
 - 380 ml ciepłej wody
 - 1 łyżka mleka
 - 1/2 łyżki cukru
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże i cukier rozpuścić w mleku i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
 - Mąkę przesiać do miski, aby dobrze się napowietrzyła. Sól rozpuścić w wodzie i wlać do mąki.
 - Dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ok 10 minut.
 - Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
 - Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i odstawić na 0,5 godziny.
 - Po kolejnym zagnieceniu ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i znów odstawić.
 - Po 40 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość, wtedy wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 220 st.C.
 - Piec około 60 min, wyjąć z piekarnika i foremki i studzić na drucianej podstawce.