Jak zrobić chlebki pita? Sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Kuchnia smaczna i niebanalna wcale nie musi oznaczać pracochłonnej. Poznaj przepis na chlebki pita i zrób je samodzielnie!
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 1 dag drożdży
- 15 ml oliwy z oliwek
- 175 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesiej do dużej miski mąkę. Dodaj pokruszone drożdże oraz sól. Wlej oliwę i wodę. Mieszaj składniki (mikserem ok. 1 minuty, drewnianą łyżką ok. 3 minut), aż ciasto będzie gładkie.
- Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyrabiaj je przez minutę, po czym podziel na 6 części.
- Folię aluminiową (lub papier do pieczenia) posmaruj tłuszczem. Połóż na niej 1 część ciasta. Rozgniataj ciasto dłonią oprószoną mąką – placek powinien osiągnąć ok. 15 cm średnicy.
- Rozgrzej w piekarniku blachę do pieczenia. Połóż na niej placek razem z folią (papierem). Piecz placek ok. 2 minut – aż się zarumieni. Następnie przewróć placek na drugą stronę i piecz kolejne 2 minuty.
- Upiecz kolejne placki. Upieczone przekładaj ręcznikami papierowymi i pozostaw do ostygnięcia.