Wino z owoców czarnego bzu
2021-03-29
średni
30 min
4
Owoce czarnego bzu wyróżniają się nie tylko doskonałym smakiem, lecz także niezwykłymi wartościami odżywczymi. Powstają z nich soki i dżemy, ale równie dobrze można zrobić wino z czarnego bzu. Podajemy przepis!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 5 kg świeżych, dojrzałych lub 0,8 kg suszonych owoców czarnego bzu
- 5 litrów wody
- 2,8 kg cukru
- matka drożdżowa
- 20 g kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce obrać z szypułek i listków. Ugotować w przepisanej ilości wody i wygnieść. Jeśli robimy wino z suszonych owoców, należy je zagotować w wodzie, odcedzić bez wygniatania. Po ostudzeniu dodać zaczyn z drożdży i wlać do gąsiora.
- Ugotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać kwasek cytrynowy. Wlać do gąsiora.
- Odstawić do sfermentowania. Sklarowane wino przelać do butelek.